Вторник, 28 Май 2024 г.

ОСС тайно вдигна заплатата на председателя си с 15% и увеличи представителните ѝ разходи с 35%

Общинският съвет в Силистра тайно увеличи заплатата на председателя си д-р Мария Димитрова с 15%, от 3600 до 4 140 лева на месец. Това стана на проведеното вчера на 31 август заседание на съвета, на което беше гласуван новият размер на основната месечна работна заплата на кмета на Община Силистра д-р Юлиян Найденов - от 4 000 на 4 600 лв.

Вносител на докладната за кметската заплата беше председателя на съвета д-р Мария Димитрова.

Скрит за обществеността и вероятно за по-голямата част на общинските съветници остана факта, че с това решение беше увеличена и заплатата на председателката.

Увеличението на заплатата на председателя на Общинския съвет се дължи на това, че според "Правилник за организацията и дейността на Общински съвет - Силистра - май 2022 г." размерът на възнаграждението и не може да надвишава 90 на сто от възнаграждението на кмета. След изрично решение на Съвета заплата на председателя на съвета е точно 90% от кметската, което води до автоматично увеличение на трудовото и възнаграждение, когато се вдига кметската заплата.

На същото заседание на Общинския съвет беше гласуван и бюджетът на Община Силистра за 2023 година. В него бяха гласувани за представителни разходи на председателя на Общинския съвет Силистра за 2023г. в размер на 21 000 лева, което е с 35,5% повече от средствата за 2022 година, когато те бяха в размер на 15 500 лв.

Увеличаването на представителните разходи се дължи на това, че лимита от 1% е увеличен тази година до 1,5 % от общия годишен размер на разходите за издръжка за дейност "Общинска администрация".

Снимка: Общински съвет - Силистра

Facebook коментари