Четвъртък, 18 Юли 2024 г.

Четири нови дарения в един ден за силистренската библиотека

Четири нови дарения за Регионална библиотека "Партений Павлович" в Силистра

На 31 август 2023 г. Регионална библиотека "Партений Павлович" в Силистра получи четири нови дарения.

⁕Екземпляри от книгата "Милостта на времето" от д-р Йордан Касабов, етнолог от Силистра. Книгата е посветена на етнографията на българите в Добруджа. Представянето ѝ от доц. дфн Тодорка Георгиева е насрочено за 19 октомври т.г. от 17 ч. в зала "Диоген Вичев" на библиотеката. Книгата имаше своя прощъпулник по време на Международен форум "Българско наследство" в град Балчик по време на конференцията, проведена преди няколко дни (на 26 август).

⁕Два комплекта с целогодишното за 2022 г. издание на в. "Балчишки телеграф" - град Балчик. Дарението е от главния редактор и собственик на вестника Маруся Костова.

⁕Две книги от Национален музей "Васил Левски" - град Карлово. Дарението е от директора на музея Дора Чаушева. То включва двуезичен на български и на английски езици пътеводител "По стъпките на Апостола", включващ и два обекта от Силистренска област, и третата част на "Нови документи и изследвания" – "Васил Левски, българските възрожденци и техните музеи" – материали от Национална научна конференция, посветена на 85 г. от създаването на музея на Апостола в град Карлово, проведена на 18-19 ноември 2022 г., както и юбилеен вестник "150 години от гибелта на Апостола".

⁕Брой 8 на сп. Форум (Списание за всички), издание за Международен форум "Българско наследство" - град Балчик. Дарението включва материали от 8-9-и "форум"-и с доклади от панелите "За Йордан Йовков", "За Васил Левски" и "За етнографията на българите", включително статии на няколко добруджанци от Силистренския край: доц. дфн Тодорка Георгиева, доц. д-р Румяна Лебедова; д-р Йордан Касабов; Валентин Петков - НД "Традиция", Йордан Георгиев; Валентин Събков, Адриан Василев, Анастасия Якова, Влади Владев и Иво Димов.

Йордан Георгиев

Facebook коментари