Неделя, 26 Май 2024 г.

Второто дете, ударено от мълния в Русе, е в изключително тежко състояние

Мълния удари две деца в Русе, едното е починало, а другото е в медикаментозна кома. Инцидентът е станал около 19:20 часа по време на тренировка на детския футболен клуб на стадион "Дунав".

В 19.45 часа на 30.08.2023 г. в УМБАЛ "МЕДИКА РУСЕ" по спешност с екип на ЦСМП е докарано момче на 11 г., съобщиха от болницата. По предварителни данни става въпрос за удар от мълния. Пристигнало е в клинична смърт, без сърдечна дейност. Дежурният реанимационен екип е провел адекватна реанимация и е възстановил основните жизнени показатели на момчето.

Детето е интубирано, в медикаментозна кома и в тежко състояние. Провеждат се консултации, за да се установят допълнителни увреди, ако има такива, по вътрешните органи.

"Детето е в изключително тежко състояние. От всички изследвания, които бяха направени, се оказва, че става въпрос за една тежка увреда на цялото тяло в резултат на травмата. Говори се за засягане на сърцето, черния и белия дроб, с мозъчен отток. Към момента е стабилизирано", заяви за NOVA д-р Бланш Ангелова от болницата.

"Ако се наложи, имам разрешение от собствениците на болницата да потърся детска реанимация "Пирогов", посочи Ангелова. Тя подчерта, че не може да се ангажира с прогноза, но медиците правят всичко необходимо.

Снимка: КИС-13

Facebook коментари