Четвъртък, 28 Септември 2023 г.

Щъркелите в Силистренско се събират за отлитатане на юг

Започна есенната миграция на птиците

Репорте от КВОРУМ е заснел оформено ято от щъркели до Силистра, които се събират, за да отлетят на юг. А това е сигурен показател, че лятото е към своя край.

Със сигурност птиците са усетили подходящото въздушно течение, за да се подготвят за зимната си екскурзия. Една част от тях ще се разделят малко след като преминат Бургас и ще се отправят на югозапад към Средиземно море, а другите – ще поемат към Босфора.

Очаква през страната да преминат около 240 до 400 хиляди щъркели. Те ще стигнат чак до Южна Африка. Ще стоят там няколко седмици и ще се върнат обратно. Най-интензивна миграция е в последната десетдневка на август. От 100 до 150 остават у нас, защото няма да издържат прелета.

Щъркелите са част от всички 44 вида птици, които са реещи. Те използват термалите, като се издигат нагоре, отварят криле и се реят, без да изразходват енергия. По този начин птиците се реят над земната повърхност като преминават огромни разстояния към набелязаната посока. Така пестят значителна енергия като свиват крилете си доста рядко. Наближи ли есента, европейският бял щъркел отлита на юг - през пустинята Сахара към страните от района на Сахел в Африка. Това е начин да избегнат студа и липсата на храна през зимата в Европа. Понякога птиците прелитат над 4000 километра.

Основният поток на европейската популация преминава над територията на България. Пътят от Източна Европа до Субсахарска Африка се изминава за по-малко от месец при средна скорост на полета от 38,2 km/h и средна дневна продължителност от 8 часа и 48 минути.

Facebook коментари