Събота, 15 Юни 2024 г.

Държавата ще даде на община Силистра 500 хил. лв. за културни събития

Общо 40 общини подписаха във вторник договорите в Министерството на регионалното развитие за развиване на "иновативните културни събития", които ще се финансират с 19.5 млн. лв. по оперативна програма "Регионално развитие", съобщиха от ведомството на строителният министър Росен Плевнелиев.
Да се заделят пари за култура, а не само за пътища и асфалт от оперативната програма "Регионално развитие" настояха от Европейската комисия още по времето на управлението на тройната коалиция. Така две години след обявяването на схемата "Подкрепа за създаване и промотиране на иновативни културни мероприятия" средствата по нея най-после са договорени.
Това става в навечерието на местните избори наесен, но изпълнението на планираните културни мероприятия ще започне през 2012. Музикалните фестивали през следващите две години ще са за сметка на еврофондовете, но през 2014 г. общините ще трябва да извадят сами пари за провеждането им. Целта е проектите да станат устойчиви и да се превърнат в традиция за дадения град, обясниха от оперативната програма. Ако това обещание не се спази бъдещите кметове ще трябва да върнат похарчените средства за първите два фестивала.
Проектите на големите общини ще вземат между 800 хил. и 850 хил. лв., а на по-малките между 400 хил. и 500 хил. лв. Общо е, че всички ще купят открити сцени, модерна озвучителна техника, LSD екрани, осветление със специални ефекти и т. н.

Facebook коментари