Четвъртък, 18 Юли 2024 г.

Вихри се нова измама - лаптоп за 9 лв.

Нова измама в социалните мрежи. На потребителите се предлагат компютри на изключително ниски цени. Резултатът от покупката обаче е източена банкова сметка.

Лаптоп за девет лева след като попълниш анкета. Възможно ли е това? Оказва се нова схема за измама, с която да получат достъп до банковата ви информация.

"Много е вероятно да няма лаптопи за девет лева предвид факта, че стойността на един такъв лаптоп би била в пъти повече. Още повече самата доставка на този лаптоп ще бъде повече от девет лева, така че няма как", заяви Николай Кръстев, интернет специалист пред БНТ.

За да се предпазят потребителите от новата измама е добре да проверят няколко неща преди да направят онлайн поръчка.

"Хубаво е да гледат домейна. Хубаво е да гледат дали е истински, тъй като много често се правят копия на сайтовете. Пускат привидно същата визия на сайта, но на друг домейн. Трябва да се виждат общите условия - дали има общи условия сайтът. В общите условия упоменат ли е срокът, в който трябва да се връщат продуктите, упоменати ли са за чия сметка, упомената ли е фирмата, която оперира зад сайта", допълни Николай Кръстев.

Важно е в никакъв случай да не се предоставят лични данни и банкова сметка на непроверени търговци. В случай, че все пак се подведете, незабавно се обърнете към органите на реда.

"В случай на измама и наистина на търговец, който няма как да бъде намерен от нас, потребителите могат да се обърнат към полицията или към ГДБОП в случай на съмнения за измама", каза още Соня Спасова, директор Европейски потребителски център.

Специалистите съветват потребителите да не се изкушават от изключително ниските цени и да не поръчват стока от съмнителни сайтове.

Facebook коментари