Сряда, 06 Декември 2023 г.

Национален събор-възпоменание за 107 години от Тутраканската епопея

Национален събор-възпоменание за сто и шестата годишнина на Тутраканската епопея подготвят за 3 септември в мемориала "Военно гробище - 1916 година" край тутраканското село Шуменци. Това съобщиха от Община Тутракан, която, заедно с Историческия музей в крайдунавския град, е организатор на проявата.

От 9:30 сутринта ще бъде организиран велопоход от Тутракан до мемориала. Тържествено ще бъде запален вечният огън и ще бъде отслужена панихида в памет на героите.

По традиция граждани и институции ще поднесат венци и цветя пред обелиска във военната гробница, на който на четири езика пише "Чест и слава на онези, които са знаели да мрат геройски за тяхното отечество".

Тутраканска епопея е наречена военна операция на българската армия от Първата световна война, продължила само 33 часа, но оставила дълбоки следи във военната история. Победата на българската войска при Тутракан поставя началото на освобождението на цяла Южна Добруджа.

В мемориала са положени костите на повече от 8000 войници и офицери - българи, румънци, германци, участвали в битката за Тутракан през 1916 година. Потомците на мнозина от тях редовно участват в проявата.

Миналата година в мемориала започнаха дейностите по проекта на Община Тутракан "Изграждане на мемориален комплекс "Тутраканска епопея-1916" и прилежащите му публични пространства. Проектът е финансиран от Оперативна програма "Региони в растеж 2014-2020 г." по приоритетна ос "Развитие на туризма".

Снимка от възстановката на битката за Тутракан.

Facebook коментари