Петък, 23 Февруари 2024 г.

Румънски купувачи на употребявани автомобили предпочитат немски марки, ръчни трансмисии и дизелови двигатели

Румънци, които искат да купят употребяван автомобил, се обръщат към немски автомобили с ръчна трансмисия, дизелов двигател и възраст от 10 до 15 години, според проучване на Mogo Romania.

Компанията, която се специализира в предоставянето на финансови решения за закупуване на употребявани автомобили, проведе подробно проучване на портфолиото от финансиране, предоставено на физически лица в пет европейски страни, включително Румъния, Молдова, Латвия, Литва и Естония, за да изследва предпочитанията на потребителите за употребявани автомобили. Според резултатите, повечето клиенти на Mogo се обръщат към немски автомобили с автоматична трансмисия и възраст от 10 до 15 години.

Проучването подчертава предпочитанието на потребителите в този регион за немски автомобилни марки. BMW, Volkswagen и Audi доминират в класацията на предпочитанията във всичките пет разследвани страни. Въпреки че Volkswagen остава основният избор в Румъния и Молдова, процентът на закупуване е намалял от 24,4% през 2021 г. на 21,9% през 2023 г.

Предпочитанията за марката BMW са се увеличили последователно в повечето анализирани страни, с изключение на Република Молдова, където процентът е намалял с 1% през последните две години. Значителен ръст е наблюдаван в Литва, с 2,7% увеличение през 2023 г. в сравнение с 2021 г., последвано от 2,6% ръст в Естония и Румъния, достигайки 17,5% през 2023 г. в сравнение с 15,2% през 2021 г.

Данните разкриват, че 82,1% от купувачите на Mogo в Румъния все още избират дизелови автомобили, докато в другите анализирани страни се наблюдава спад.

"Това проучване предоставя подробна перспектива за предпочитанията на потребителите и навиците им на пазаруване на автомобилния пазар в региона. Забелязваме ясно предпочитание сред клиентите за немски автомобилни марки и нарастващ интерес към превозни средства с автоматична трансмисия, с изключение на Румъния, където процентът е намалял с 1,9% през последната година. По този начин, темпът на закупуване на ръчни автомобили е 73,5%, което е много над средното за други страни, и се увеличава в сравнение с миналата година, когато 71,7% от клиентите избраха такива модели", заяви Ионuț Бадиу, генерален мениджър на Mogo Румъния.

Предпочитанието за автоматични автомобили е нараснало значително през последните години, постепенно заменяйки ръчните трансмисии в региона. В 4 от 5-те анализирани страни повече клиенти предпочитат този тип трансмисия. Румъния остава единственото изключение, като през 2023 г. е налице спад от 28% през 2022 г. до 26%.

Друга разлика между Румъния и останалата част от региона е свързана с дизеловите двигатели. Докато в Европа се наблюдава тенденция към електрически автомобили, с модели с дизелов двигател, които се нареждат на четвърто място в Европа по отношение на регистрациите, дизеловите модели остават сред най-предпочитаните от клиентите на Mogo в Румъния. Според данните 82,1% от румънските купувачи избират дизелови автомобили.

Докато средната продължителност на живота на автомобила се изчислява на 12 години, повечето потребители на Mogo все още предпочитат автомобили на възраст между 10 и 15 години. Румъни strongly предпочитат този сегмент, представлявайки 76% от общите продажби, което е почти 5% повече от предходната година.

Facebook коментари