Вторник, 27 Февруари 2024 г.

Премиерът договори засилване на изучаването на българския език и култура в Молдова и нов мост над Дунав

Засилване на дейностите, свързани с изучаването на българския език и култура, както и съвместни образователни проекти между молдовски и български университети. Тези възможности за по-активно присъствие на нашата страна сред българската общност в Тараклия бяха тема на срещата между г-жа Мая Санду – президент на Република Молдова, и премиера акад. Николай Денков в Атина, съобщиха от пресслужбата на правителството.

По този начин България ще помогне на Молдова да намали руското влияние сред молдовците с български корени. Русия се намесва във вътрешните работи на Молдова, сподели г-жа Санду. Криминални групи, управлявани от Руската федерация, дори купуват гласове на изборите. Това тревожи правителството в Кишинев, което е силно загрижено и за ситуацията в Украйна.

Молдова работи активно за приобщаване към Европейския съюз (ЕС) и се надява да получи статут на кандидатка за членство в общността.
Премиерът акад. Денков декларира пълна подкрепа за политиката на молдовския кабинет от страна на ЕС и в частност на България. Той предложи съвместни проекти с Русенския университет в технологичните и ИТ специалности, както и със Софийския и Великотърновския университет в сферата на хуманитарните дисциплини, например в европеистиката. "Това ще даде европейско образование и европейска перспектива на младите хора в Тараклия", каза министър-председателят.

Приемането в Шенгенското пространство е приоритет за България и Румъния. Съвместните действия на двете държави за постигане на тази цел обсъдиха в Атина премиерът акад. Денков и неговият румънски колега Йон-Марчел Чолаку. Акад. Денков сподели два от основните аргументи на нашата страна в полза на членството в Шенген: премахването на границите между България и Гърция и между България и Румъния би освободило ресурс за още по-добра охрана на външната граница на Европейския съюз – между България и Турция. Освен това ще изчезнат опашките от автомобили на граничните пунктове между държавите-членки на ЕС, което значително ще намали въглеродните емисии.

Двамата министър-председатели потвърдиха интереса си от изграждане на нов мост над Дунав, пускане на фериботна линия между Русе и Гюргево и ускоряване на работата по проекта Fast Danube.

Facebook коментари