Сряда, 29 Май 2024 г.

Инфлацията тръгна отново рязко нагоре

Инфлация в България се ускори рязко през юли, движена от скока в цените на горивата, тока, някои основни храни и сезонните услуги. На месечна база средното поскъпване на дребно е 0.9%, с което се сложи край на 5-месечната тенденция на поевтиняване на живота в страната. През юни Националния статистически институт (НСИ) дори отчете дефлация от 0.4%.

През юни инфлацията в България бе 11-ата най-висока в Европейския съюз и с 1 – 2 пункта над средните стойности в Европейския съюз и в еврозоната. Официалните европейски данни за юли ще бъдат публикувани от Евростат в края на седмицата и ще стане ясно къде се намира България в европейски контекст.

На годишна база националната статистика също отчита края на няколкомесечната положителна тенденция при цените. Инфлацията спрямо юли 2022 г. е 8.5% при 8.7% през юни. Стъпката на намаление е най-малката от декември, след който месец реално започна пречупването на поскъпването.

Все пак нивото на годишната инфлация е най-ниското от декември 2021 г. – няколко месеца преди нападението на Русия срещу Украйна. Но дори това ниво на повишаване на цените те остават голямата пречка пред влизането на България в еврозоната, тъй като е много над инфлацията в страните от валутния съюз.

Facebook коментари