Петък, 23 Февруари 2024 г.

Посолството на Украйна в Румъния: Не снимайте ударите с руски дронове, заплашвате живота на хората, които живеят в градовете на Дунав

Посолството на Украйна в Румъния апелира към гражданите да не снимат и да не разпространяват в социалните мрежи и медиите видеоклипове относно ударите на руските дронове по пристанищната инфраструктура и функционирането на украинските системи за противовъздушна отбрана, за да не се увеличи заплахата за живота на хората, които работят и живеят в градовете на Дунав, съобщава AGERPRES.

"Русия продължава да тероризира мирното украинско население и да атакува гражданската инфраструктура на Украйна. По-специално, през нощта на 16 август руските окупационни войски отново атакуваха района на Одеса, насочвайки се към инфраструктурата на дунавските пристанища. В резултат на врага удари, седем души бяха ранени, складове и зърнени силози бяха повредени.Това още веднъж потвърждава циничното нарушение на международното хуманитарно право от страна на руския агресор, желанието му да подкопае световната продоволствена сигурност, застрашавайки доставките на украински селскостопански продукти на нуждаещите се.Със съжаление , днес наблюдаваме разпространение в социалните мрежи и в някои средства за масово осведомяване на някои видеозаписи относно удари на безпилотни самолети в пристанищната инфраструктура и функционирането на украинските системи за противовъздушна отбрана.В настоящите условия на руска агресия подобни видеоклипове представляват заплаха не само за безопасността на работата на дунавските пристанища, но и директно за цивилното население, живеещо в този регион", се казва в прессъобщение на посолството на Украйна в Румъния изпратена в сряда.

Според дипломатическата мисия "руският агресор активно следи интернет и, получавайки допълнителна информация, коригира своите атаки".

"Апелираме всички да не снимат и да не разпространяват подобни видеа в социалните мрежи и медиите, за да не се увеличава заплахата за живота на хората, които работят и живеят в крайдунавските градове", се казва в съобщението.

Снимка: Зърнохранилище, разрушено през нощта при атака на руски дрон, в дунавско пристанище край Одеса, Украйна. 16 август 2023 г.

Facebook коментари