Петък, 23 Февруари 2024 г.

България е дала най-модерните си самолети и танкове на Украйна

Ползва се схема с продажба през трети страни

България е доставила огромно количество оръжие и боеприпаси на Украйна в хода на продължаващата война с Русия, включително щурмови Су-25 и танкове Т-72М1. Това съобщава ТРУД, позовавайки се на нидерландският сайт Oryx, специализиран в анализи по въпроси на отбраната.

Българските отбранителни компании "работят денонощно, за да доставят на Украйна така необходимите боеприпаси от съветски тип", изтъкват авторите Стийн Мицер и Йост Олиманс. Мицер е автор за книги за военна история, специализирал се е в конфликтите в Близкия изток, Африка и Кавказ, докато Йост Олиманс е анализатор, специализиран в съвременни оръжия и военни тактики.

Авторите посочват противоречието между президента Румен Радев, който се противопоставя на непрякото участие на България във войната и целите на отбранителния ни министър Тодор Тагарев - да увеличи помощта за Украйна.

Според Oryx по тази тема е намерен компромис - необходимите боеприпаси и оръжия да се продават на държавите в НАТО, които след това да улеснят прехвърлянето им в Украйна. Така България "дискретно увеличава подкрепата си зад кулисите", коментира сайтът. В тази сложна договореност България успява да поддържа деликатен баланс, официално поддържайки позицията, че не доставя оръжие на Киев, като същевременно скрито допринася за отбранителните усилия на страната, посочват Мицер и Олиманс.

Приходите, генерирани от тези транзакции, служат като жизненоважен спасителен пояс за България, която укрепва собствената си икономическа стабилност докато в същото време помага и на Украйна, обясняват авторите.

В замяна на подкрепата си България се стреми да си осигури достъп до американското оръжие. Предлагайки на Украйна военни активи от съветски произход в замяна на американски, София "може да насърчи потенциален печеливш сценарий, който е от полза за всички участващи страни", се посочва още в публикацията.

Списъкът с въоръжение на сайта на Oryx включва съветска техника, продадена почти изцяло на Чехия миналата година (единствено за самолетите Су-25 и за самоходната артилерия се посочва, че са дадени на неизвестна "членка на НАТО" по пътя към Украйна).

Посочено е, че 14 самолета Су-25 и неизвестен брой танкове Т-72М1 са продадени през април и май миналата година на партньорски държави от НАТО. Също така: 122-милиметрови самоходни артилерийски гаубици 2С1 "Гвоздика" и 152-милиметрова буксируема артилерия D-20 са продадени през април 2022 г. Отбелязана е и продажбата на бронетранспортьорите БТР-60ПБ (чиято доставка бе гласувана от депутатите в края на юли).

За самолетите, чието прехвърляне министерството на отбраната отрече, Oryx писа в началото на годината, като за появата им съобщи и "Блумбърг". Публикации за самолети Су-25 имаше и през май 2022 г., но тогавашният заместник-министър на отбраната Йордан Божилов отрече да са били изпращани такива в Украйна.

Сред оръжията българско производство за Киев са 60-милиметрови миномети М60СМА Commando, противотанкови ракети 9M111MFB-1 Faktorias, няколко вида реактивни гранатомети, както и безоткатни пушки Warrior SPG-9.

Спред Oryxу България е продала 1460 картечници MG-1M, над 15 вида муниции, патрони за малки оръжия, ръчни гранати GHO-2, ракетни гранати OGi-7MA AP-FRAG, термобарични гранати RTB-7MA, минометни боеприпаси VOG-17M, HE60 MA, 60 мм, и HE82M, 82 мм, както и артилерийски снаряди 122 мм, 152 мм, 155 мм и 122 мм.

В списъка се появява и друга любопитна информация - изпращането на 50 военни от българската армия за обучаване на украински военни (през 2023 г.) и обучаване на 60 украински военни медици годишно, което е в ход от тази година. А също и ремонт на украински бронирани машини, извършен през пролетта на 2022 г.

Отделено е внимание и на огромните количества дизел, продадени на Киев. Също така - продажбата на 2000 каски, 2000 жилетки, 5000 комплекта зимни дрехи, 5000 чифта зимни обувки и 350 медицински комплекта.

Почти всички артикули (освен каските, дрехите, ремонтните и обучителните дейности и предстоящото изпращане на БТР-и) са купени от правителствата на Украйна, САЩ или членки на Европейския съюз от българските отбранителни компании.

Facebook коментари