Петък, 19 Април 2024 г.

Цената на слънчогледът се срина – наполовина по-ниска за една година

За една година цените на слънчогледа у нас са се стопили наполовина - с 48,2%. Такава е разликата между цените на производител през второто тримесечие на тази година в сравнение със същия период на миналата. Останалите зърнени култури също са с доста по-ниски цени, което води до намаление с 19,5% на цените в растениевъдството, съобщава "24 часа".

Още през 2022 г. зърнопроизводителите у нас предупреждаваха, че безконтролният внос на зърно от Украйна ще свали цените на родната продукция и тя ще остане да лежи по складовете. През юли България заедно с Полша, Унгария, Словакия и Румъния внесоха в Еврокомисията искане за удължаване на ограничителните мерки срещу украинския земеделски внос на териториите им. Междувременно обаче Русия излезе от зърненото споразумение.

В нашето растениевъдство единствено увеличение на производствените цени е отбелязано в производството на плодове и зеленчуци - с 15,6% за една година, сочат данните на НСИ.

В животновъдството ни обаче се наблюдава повишение на производствените цени средно с 14,8% за една година.

Това се отнася за почти всички видове домашни животни. Едрият рогат добитък например е поскъпнал със 7,5%, свинете с 30,7%, а бройлерите - с 25,7%. Овчето мляко е поскъпнало с 20%, а яйцата - с 37%.

Самите разходи на селскостопанските производители обаче не са се увеличили с някои изключения: семената, фуражите и ветеринарномедицинските продукти. Много други разходи обаче поевтиняват, като торовете, електроенергията, горивата и препаратите за растителна защита.

Продукцията на животновъдството поскъпва макар и леко и за крайния потребител у нас. Обясненията на бранша са, че заради поскъпването на енергията, горивата и останалите разходи миналата година много производители са унищожили стадата си и това води до временен недостиг на пазара, което е в основата на сегашното поскъпване. Според тях и според земеделското министерство обаче през есента ще се стигне до овладяване на поскъпването на свинското и пилешкото месо.

Facebook коментари