Понеделник, 17 Юни 2024 г.

Искат въвеждане на оценка за дисциплина за учениците

За въвеждане на стандарт за поведение на учениците и засилване на дисциплината настояват от синдикат "Образование". Това казват от синдиката в своя позиция.

"България днес е обхваната от последствията на моралната разруха от последните десетилетия. Крахът на традиционните ценности руши имунната система на гражданското общество. Налагания с години култ на мутрите и чалга културата, разбива традиционните християнски добродетели. Вече десетилетия неограничената и обхваната от порока свобода манифестира в българското общество, медии и училище. И взима своите жертви – нашите деца и пораснали ученици.

Примерите за насилие над деца и учители са безброй. За всеки критично мислещ е очевидно, че това се случва пред бездействащите погледи на държавните институции, демонстриращи апатия и малодушие към войнстващите родителски напъни за намеса в управлението на българското образование. Отрицателните последствия от този поощряван от МОН, РУО и Общинските институции флирт с родителските активи, е повече от очевиден", коментират още от синдиката.

От там припомнят, че отдавна са предупреждавали за неблагоприятните последствия от тази политика и предлагат решения.

"Добре известни на обществото са нашите призиви за институционално партниране към българското училище, за ограничаване намесата на родителите в работата на учителите и директорите, за въвеждане на стандарт за поведение на учениците и засилване на дисциплината в училище, включително с въвеждане на оценка, която да я измерва.

Последният случай с Дебора, който разтърси българското общество и предизвика масови протести, е еманация на насилието, станало традиционно в българското общество и институции, в които няма никакви санкции за учениците – агресори и родителите – без родителско призвание. За щастие този случай не завърши фатално, но в много други развръзката е гибелна, добавят от "Образование".

Те отправят и няколко предложения за системата на средното образование - да се спазва безусловно училищния правилник, регламентиран в задължителен договор, който всеки родител подписва с образователната институция, да се ситуират инструменти за училището – административни и финансови, за ученици и родители, които не спазват ЗПУО и училищния правилник, да се въведе оценка за дисциплина на българските ученици, да се забрани нерегламентираната комуникация между родител и учител, да се спре с политическата и административна подкрепа на всички български институции към всеки родител написал жалба срещу образователна институция.

И още:

"Да се инициира обществен дебат, в който да се потърси консенсус по повод възпитанието на учениците в посока нулева толерантност към ученици, които налагат агресия към ученици, учители, родители и обществени институции.

Синдикат "Образование" заявява, вече нямаме време за чакане. Необходими са ефективни мерки, не само в общото антиагресивно законодателство на всички български институции, но и в мисленето на цялото ни общество. Личният псевдокомфорт не може да бъде разменян с бъдещето на нашите деца. Дошло е време за решителни стъпки за противодействие на всеки каприз от външните фактори за сметка на българското учителство и най-вече на възпитанието и подготовката за живота на българските ученици, както в клас, така и извън него", завършва позицията на синдиката.

Facebook коментари