Събота, 20 Април 2024 г.

Сагата с мост над Дунав до Силистра продължава вече трето десетилетие

В продължение на десетилетия властите и обществеността в Силистра се борят за изграждане на мост през Дунав, който да свързва града с румънския град Кълъраш. Този мост би бил от ключово значение за икономическото развитие на региона, тъй като би създал по-кратък и по-лесен път за транспорт между България и Румъния, както и между Европа и Азия. Но до момента освен красиви картинки и велики планове нещата не са помръднали нито на сантиметър.

Има няколко причини, поради които мостът край Силистра е най-добрият вариант за трети мост по Дунав. Първо, той е най-краткият път между двете страни. Второ, той е на най-ниска надморска височина, което би го направил по-евтин за изграждане. Трето, той е на най-малкото натоварване от кораби, което би го направил по-безопасно за преминаване.

Въпреки всички тези предимства, изграждането на мост край Силистра все още не е започнало. Причината за това е липсата на финансиране. Изграждането на моста се оценява на около 180 милиона евро, които трябва да бъдат осигурени от двете страни.

Властите в България и Румъния са провели множество разговори за финансиране на моста, но все още не са постигнали споразумение. Една от възможностите е мостът да бъде финансиран от Европейския съюз, но това е малко вероятно, тъй като ЕС вече финансира няколко други проекта в региона.

Възможно е мостът край Силистра да не бъде построен никога. Въпреки това, властите и обществеността в Силистра не се отказват от мечтата си за мост, който да свързва града с Румъния. Те продължават да настояват за изграждането на моста и вярват, че той ще бъде от огромно значение за икономическото развитие на региона.

Повече във видеото на Любомир Добрев

Facebook коментари