Сряда, 28 Февруари 2024 г.

Областна администрация Силистра се включи в заседание на Съвместната българо-румънска земеделска работна група

Областна администрация Силистра се включи в заседание на Съвместната българо-румънска земеделска работна група

Областният управител на Силистра Минчо Йорданов и неговият заместник Илиян Великов взеха участие в проведеното днес в Окръжен съвет – Гюргево редовно заседание на Съвместната българо-румънска земеделска работна група.

Заседанието беше водено от изпълнителния директор на Асоциация "Еврорегион Данубиус" Лили Ганчева. Заместник областният управител на област Русе Георги Георгиев пое председателството на Съвместната българо-румънска земеделска работна група за следващите 6 месеца. За предходното полугодие работната група беше оглавявана от заместник-председателя на Окръжния съвет Кристиян Анкулеску.

По време на форума бяха обсъдени въпроси от сферата на земеделието и преработвателната промишленост. Поставена беше и темата с актуалната епизоотична обстановка по отношение на болестта африканска чума по свинете. От проведените разговори стана ясно, че към момента на територията на окръг Гюргево има 3 огнища на африканска чума. Те са в Прунду и Гостину, като и трите са в лични стопанства. Предприети са всички необходими мерки за ограничаване разпространението на заболяването.

Сред темите, които предстои да бъдат разгледани през настоящата година са производство на масла от етерично-маслени растения, както и значението на късите вериги за доставка, които осигуряват пряка връзка между производител и потребител.

След заседанието беше организирано посещение в семейната фабрика за сладолед AVANTI SRL, базирана в Гюргево. Предприятието работи от 2007 г. и е изградена с модерни италиански машини по европейски стандарти. В завода работят 40 души. Произвеждат се над 30 вида сладолед. Продукцията засега се реализира изцяло на вътрешния пазар, но част от суровините се внасят от България.

Facebook коментари