Сряда, 28 Февруари 2024 г.

Русия е продължила от 7 до 19 август предупредителната зона в Черно море

Руската федерация е продължила от 7 до 19 август нотификацията за определяне на временна предупредителна зона в Черно море поради провеждане на военни учения. Това сочи справка на БТА във Военноморския координационен елемент във Варна. Зоната включва части от изключителната икономическа зона на България. От Министерството на отбраната увериха преди дни, че няма причина за притеснение и учението се провежда далеч от териториалните води на страната ни.

По информация на Службата за навигационна безопасност на Руската федерация ще бъдат провеждани учения на Военноморските сили (ВМС) на Руската федерация – ракетни и артилерийски стрелби.

Руската федерация изпрати публична нотификация за определяне на временна предупредителна зона в Черно море поради провеждане на военни учения, съобщи Министерството на отбраната в края на юли. НАТО осъди "опасното" поведение на Русия в Черно море и опитите ѝ да блокира износа на украинско зърно, като подчерта, че новата руска "предупредителна зона" засяга териториалните води на България, която е членка на Алианса, информира БТА на 26 юли.

Спокойно обсъждаме ситуацията, не сме притеснени по никакъв начин. Всички съюзници са наясно с проблема, който създават руските действия в Черно море и имат готовност да помогнат на страната ни, заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев в последния ден на юли. Той добави, че съюзниците ни са готови да инвестират в разузнавателни полети, за да бъде ясно каква е обстановката.

Премиерът акад. Николай Денков каза преди дни, че е възможно да има трето удължаване на нотификацията. Милитаризацията на Черно море се случва независимо дали искаме, или не, заяви премиерът по време на видеоизлъчване в официалната страница на Министерския съвет във фейсбук.

Facebook коментари