Четвъртък, 18 Юли 2024 г.

Прогноза: Без украинския износ цената на зърното ще се увеличи с 15-20%

Предстои изграждането на котвена стоянка в порт Констанца, на която ще се товари зърно без акостиране на кея, става ясно след среща в Европейската комисия

Ако Украйна не пусне на пазара своите 50-60 млн.т зърно и маслодайни семена, цената им ще се повиши с поне 15-20%, съобщава Агри.бг.

Това прогнозира президентът на Украинската зърнена асоциация (UZA) Микола Горбачов в интервю за glavcom.ua. "За такава цена ще е икономически оправдано да ги отглеждаме отново", казва той, коментирайки възможността украинските фермери да намалят отглеждането на зърнено-житни култури, заради скъпата им логистика.

Според него международните търговци вече говорят, че светът започва да работи в парадигмата "когато Украйна няма да може да изнася царевица". А това означава, че светът очаква покачване на цените.

Ако цената на зърното се повиши, тогава всички ще плащат за хранителната инфлация. Горбачов смята, че ако украинските производители срещат трудности при износа на зърно - имат възможност да отглеждат люцерна и да правят биогаз от нея или други култури.

На среща с Европейската комисия министърът на транспорта от Румъния е потвърдил изграждането на котвена стоянка в пристанището на Констанца за претоварване на зърно, особено на украинско зърно, става ясно от думите на Горбачов. Новото съоръжение ще поеме пет кораба, три Handysize - с капацитет 25-27 хиляди тона и два класа Panamax - с капацитет до 70 хиляди тона.

Котвената стоянка ще позволи да се товари зърно без акостиране на кораба на кея. По отношение на новата система за закотвяне, Микола Горбачов спомена, че тя представлява жизнеспособно решение.

Европейската комисия, която комуникира директно с Румъния и Украйна за координиране на действията за увеличаване на износа на селскостопански продукти, е отпуснала пари за навигационно оборудване, което ще подобри и ускори навигацията по канала Сулина, твърди украинския търговец.

Като решение за износа на украинска селскостопанска продукция в момента се обсъжда разширяване на капацитета на дунавските пристанища чрез организиране на котвена стоянка за големи тонажни кораби в териториалните води на Румъния.

Facebook коментари