Понеделник, 15 Юли 2024 г.

Проучванията на Залдапа продължават само от български учени, под ръководството на проф. Георги Атанасов

С разкопките от тази година приключи четиригодишният международен проект на университета "Римуски" в Квебек за проучване на крепостта Залдапа край село Абрит, община Крушари. Откритията на учените от България, Франция и Канада отново надминават предварителните очаквания. Археологическите проучвания са били съсредоточени върху една от базиликите на тази крепост, построена от Римската империя през 4 век и обхващаща около 25 хектара. Занапред изследванията на Залдапа ще продължат само от български учени, според които археолозите имат работа за още 200 години на този обект.

Проф. Георги Атанасов: Приключиха разкопките на раннохристиянска базилика в Залдапа

Крепостта Залдапа е била замислена като голям продоволствен център, който да събира огромни количества земеделска продукция, както и допълнителни войски заради близостта си до границата. През последните 20 дни екипът от учени е работил по една от базиликите в крепостта, която е била регистрирана още през 19 век от Карел Шкорпил с една скица, а днес вече имаме пълна представа за този забележителен храм на раннохристиянската археология, посочи ръководителят на разкопките проф. д.и.н. Георги Атанасов.

Проф. Никола Бодри от университета в Квебек споделя, че Залдапа е една от най-важните крепости в областта с огромен археологически потенциал, който е почти изцяло непроучен и неизползван. С превода помага доц. д-р Албена Миланова от СУ "Св. Климент Охридски".

Проф. Бодри също е впечатлен от богатата украса на църквата, с която са се занимавали през последните 20 дни на проучвания. Между вътрешния двор и предверието на базиликата е открито и монументално стълбище, оформено с три аркирани колони, вероятно с височина от по над 2 метра, посочи доц. д-р Албена Миланова.

Зооархеологът в международния екип от учени Тарек Уеслати от Френската академия на науките изучава откритите на обекта кости от животни. Той е имал късмета да намери изключителни находки от храната на местните жители на Залдапа. Открити са скелетите на риби с големина от над метър и половина – щука, сом и шарани.

Въпреки че международният проект вече приключи, проучванията на Залдапа ще продължат само от български учени, увери проф. Георги Атанасов.

Facebook коментари