Събота, 20 Юли 2024 г.

Министър Радев дискутира в Стара Загора бъдещето на "Марица Изток"

Роденият в Силистра енергийният министър Румен Радев и неговият заместник Красимир Ненов се включиха в дискусия за бъдещето на енергийния комплекс "Марица Изток", организирана от община Стара Загора.

"Прозрачната комуникация със засегнатите страни по темата за енергийния преход е ключов приоритет за екипа на министерството", заяви министър Радев пред участниците във форума. По неговите думи, за да има успех трансформацията на комплекса "Марица изток", трябва всички участници да са ангажирани с процеса. "Общественият разговор е задължително условие за успех по отношение на конкретните намерения в Маришкия комплекс", каза още министър Радев.

Държавата няма да извършва разпоредителни сделки с недвижимо имущество на "Мини Марица-изток" без решение на НС, прие парламентът

Той акцентира пред участниците във форума, че екипът на МЕ е пряко ангажиран с разработването на Интегрирания план за развитие на комплекса "Марица Изток".

Министърът беше категоричен, че Министерството на енергетиката няма да допусне разпоредителни действия със земи в комплекса, доколкото те са един от трите основни актива на комплекса, заедно с хората и енергийната свързаност.

Участниците в дискусията постигнаха съгласие за продължаване на диалога за намирането на общи решения, които да гарантират бъдещото дългосрочно развитие на комплекса "Марица изток". Следващата среща ще се проведе в рамките на месец август, съобщиха от пресцентъра на министерството на енергетиката.

Facebook коментари