Вторник, 28 Май 2024 г.

Защо деца, родители и туроператори разочаровани от програмите на МОН за субсидирани почивки

Необходим е мониторинг на двете програми за субсидирани от държавата почивки и пътувания за деца: "Отново заедно" и България – "Образователни маршрути", смятат туроператори. Важно е обществото да знае как са изпълнени програмите и постигнати ли са целите, а не на последно място и имало ли е реална равнопоставеност между фирмите, които предлагат детски и ученически отдих, подчертават туроператорите, пред БНР.

Някои фирми останаха разочаровани след като служебното правителство сви средствата за тази година от 22 на 13 милиона лева, а поне 4 хиляди деца останаха с излъгани надежди за субсидиран от държавата отдих.

Средствата не бяха разпределени по региони и така финансиране на почивки за децата получиха училища предимно от София и София област, посочват като един от големите недостатъци туроператорите. Училищата и туроператорите се надяват следващата година програмата да бъде публикувана навреме. Тази година програмата бе публикувана и отворена за кандидатстване на 2 юни, когато една част от децата вече не бяха на училище.

"В неведение са директори на училища, туроператори, превозвачи, хотелиери, ресторантьори, аниматори, екскурзоводи - как така в рамките на не повече от 20 дни са похарчени заложените 13 милиона за отдих на децата и ще получим ли яснота къде отидоха парите", пишат в отворено писмо туроператори от Сдружение Обединение бъдеще за туризъм.

РИО продължиха да одобряват проекти на договори, да придвижват процедури на съответните училище след изчерпването на бюджета, казва Свидна Динева – собственик и управител на фирма за детски и младежки пътувания.

Според туроператорите липсва добра комуникация между регионалните инспекторати и Министерството на образованието и не е подадена навреме информация за изчерпването на бюджета.

Механизмът за кандидатстване на училищата по програмата изисква време - оферта от туроператор, решение на педагогически съвет, родителски срещи, одобрение от страна на родителите, оформяне на списъци, уточняват те.

За краткото време от отваряне на портала за кандидатстване технологично училищата е трябвало да извършат много дейности по процедурата, уточнява Динева.

От Министерството на образованието посочват, че за изпълнението на програмата България – "Образователни маршрути" е разработена платформа, която дава прозрачност и публичност за всички заинтересовани страни и гарантира поредността при подаването на формулярите, за да се спази принципа на равнопоставеност при всички получатели на средствата. Заявленията се разглеждат по реда на подаването им. Одобряването се прекратява при достигане на максималния бюджет.

За туроператорите обаче нещата не са толкова прости.

"Имаше проблеми в самата платформа с избора на обектите. Имаше обекти, които не бяха въведени. Имаше проблем с въвеждането на обекти, които не са по табличката, която беше предоставена като приложение към програмата. Това доведе до огромно забавяне", описва ситуацията Свидна Динева.

2540 деца и учители са били одобрени през агенцията, която тя представлява. Само 121 лица обаче са получили финансиране. Реално 2400 деца и учители са останали извън програмата поради изчерпването на бюджета.

"Много деца остават извън програмата. Проблемът е, че подлъгахме децата. Много хора работиха за това да се случат нещата, а останаха извън финансиране заради процедурни проблеми."

Средствата по програмата в размер на 13 милиона лева се разпределят на принципа "първите печелят". Няма квотен принцип, за да може да бъде гарантирано, че деца от цялата страна могат да се възползват от субсидирано пътуване, подчертава Свидна Динева.

"Не се направи по области процентно съотношение на деца, които да бъдат включени в програмата. Около 2/3 от всички участващи и получили финансиране са София град и София област. От много други области почти няма участници."

Илияна Петрова е управител на туроператорска фирма от Хасково, която настоява за конкретен отговор:

"Направихме родителски срещи, излъгахме деца. Има много родители, които нямат възможност да си пратят децата нито на лагери, нито на екскурзии и се надяваха на това. Една огромна машина и организация. И нямаше списък до 30 юни, никакъв – кой е одобрени кой не е одобрен. На избирателен принцип се връщаха отговори - изчерпаха се средствата, вие не сте одобрени за финансиране. По какъв начин е направено това класиране на 400 училища в рамките на срока?"

По програмата България – "Образователни маршрути" фирмите са изготвили индивидуални оферти, уверява Свидна Динева и определя това като сериозна и времеемка работа.

До момента за двете фази на програмата "Отново заедно" и за новата - България – "Образователни маршрути", няма представен пред обществото мониторинг и заключение от Министерството на образованието, изтъква още Свидна Динева. Според нея МОН дължи анализ.

Има нужда от промяна на Наредбата за организирането на ученически пътувания и регламентиране на командировъчните на учителите по време на такива пътувания, категорични са туроператорите. Целта е те да се конкурират на база качество и разнообразие на предлаганите услуги, а не на база на предлагания хонорар.

"Има много пропуски, свързани с пакетните услуги. Задължително трябва да се регламентира възнаграждението на ръководителите, които участват във формите за отдих с деца. Да не се оставя на свободно договаряне между туроператора и училището", коментира Свидна Динева.

Тя изрази мнение, че следва да се помисли и за субсидирани почивки на учителите, защото формите на детски ваканционни пътувания за тях са работа, а не почивка.

Facebook коментари