Петък, 21 Януари 2022 г.

Държавата ще помага на манастирите в Силистренско

На 22 юли социалното министерство и Българската православна църква подписаха споразумение за сътрудничество, един от елементите в което е манастирите да станат своеобразни приюти за хора в неравностойно положение, без подслон и средства за препитание. Осъществима ли е обаче тази задача за духовните обиталища, които имат друга функция и предназначение?
Споразумението за сътрудничество между социалното ведомство и Българската православна църква се приветства и от духовници, и от миряни в единият от двата действащи манастира в Силистренско – "Покров Богородичен".
Отец Синестий сподели, че се радва много първо за благословията и подписа, който е дал нашият патриарх Максим за тази дейност. Разбира се, от йерархическа гледна точка се надявам това да бъде осъществено във всички или в по-заможните така обители. Нашата може би няма тази конкретна възможност.
Това което смущава живеещите в манастирите е дали по-малките от тях, които са и най-многобройни, ще имат ресурса да се занимават и със социална дейност, след като предназначението им е предимно за уединение и духовно самоусъвършенстване.
За да изпълнят заръката и на Спасителя, и на държавата обаче, очевидно малките манастири в България ще трябва да бъдат подпомогнати с достатъчен ресурс от хора и средства.
Информация на Любомир Добрев

Facebook коментари