Четвъртък, 07 Декември 2023 г.

Заради огнище на африканска чума умъртвиха 22 домашни прасета

Умъртвиха 22 домашни прасета в района на Долни Цибър, където бе регистрирано огнище на африканска чума. Областната епизоотична комисия в Монтана проведе заседание.

Първото за страната огнище на африканска чума, на едно домашно прасе, бе регистрирано на 19 юли във вълчедръмското село Долни Цибър.

Впоследствие са умъртвени са 22 домашни прасета, стана ясно на заседанието на епизоотичната комисия при областният управител на Монтана.

Взети са всички превантивни мерки за недопускане, както и предотвратяване на евентуалното разпространение на заболяването. Към настоящия момент огнището е неутрализирано.

Умъртвените прасета са били отглеждани нерегламентирано. Труповете им са загробени. Дворовете с отглежданите свине, както и на мястото на загробване, е извършена необходимата дезинфекция.

Организирано е вземането на кръвни проби от домашни прасета в 10-километровата зона. Извършена е цялостна дезинфекция на улиците, парковете и други обществени места в Долни Цибър, включително и пътя, който свързва селото с черните пътища към крайбрежието на река Дунав.

Facebook коментари