Сряда, 29 Ноември 2023 г.

Милен Пенчев: "Всички проблеми не са в състояние да ме спрат да се боря за футбола"

Небивал интерес от страна на децата и юношите в Силистра към футбола , отчитат от СНЦ"ОФК "Доростол- 2003" , на фона на нестихващите футболни страсти при батковците и скандали прераснали в политически във връзка с финансовото осигуряване на отбора .За футбола, страстите, надеждите и целите в eдно откровено интервю с Милен Пенчев, президент на СНЦ "ОФК "Доростол-2003"
Г-н Пенчев, през последния месец, често от трибуната на Общински съвет , вие апелирахте, не само за спасяването на ФК "Доростол", но преди всичко и за запазването на детско –юношеските формации към клуба. Кое ви дава основание да бъдете толкова категоричен в отстояването на позицията си ?
Милен Пенчев:От години акцентът в моята работа по отношение на футбола са били децата, защото те всъщност са нашата инвестиция в бъдещето на този спорт не само в нашия град, а и навсякъде у нас и по света. А за наша голяма радост, футболът в Силистра се радва на огромен интерес от страна на децата и тук искам да подчертая , че една от основните , разбира се не единствена причини е бих казал отличното представяне на батковците от ФК"Доростол" .Желанието и амбицията на цялото ръководство на клуба е да отговорим на големите очаквания на родителите и децата.
Какво е състоянието към момента на детско-юношеската спортна школа и как върви подготовката в групите?
От средата на месец юли , стартира подготовката на групите –от 5 до 8 години и от 9 до 12 години . Тя започна при небивал интерес особено от страна на най-малките футболни фенове , които идваха със своите татковци , майки , дядовци и батковци, а някои от тях след като получиха фланелки на отбора , се оказа , че дори са спали с тях.По отношение на професионалната работа с деца във възрастова група от 5-8 години , нашият клуб е сред петте в страната и то предимно частни клубове , които развиват подобно обучение. Прилага се английска методика, за най-ранно ангажиране на малките деца във футболната игра .В момента в детско-юношеската футболна школа се обучават 60 деца , от които 35 са на възраст от 5 до 8 години , а останалите са в по-горната група –от 9 до 12г. Доказателство за успешната работа в детско-юношеската школа е фактът , че 12 деца от школата тази година бяха поканени като проекто-национали в националните гарнитури на България , с треньор Стефан Дончев.
Футболните таланти са селекционирани сред общо 15 деца. Транспортните разходи до Варна , където се провеждат лагерите се поемат от БФС.Този пример за мен и за треньорите в детско-юношеската футболна школа –Даниел Георгиев , Вилиян Петров и директора на школата Георги Енчев, е показателен, че не сме се подвели, залагайки на младите таланти. В края на месец август предстои и нова повиквателна за младите таланти.
Как според вас се отразяват на децата успехите и неуспехите на професионалните футболисти от "Доростол" и какво е отношението им към тях. Какви са дългосрочните ви цели за развитието на школата?
Милен Пенчев:Безспорно успехът на доростолци води до невероятен интерес от страна на малките футболисти, както и на техните родители, заедно с които те не пропускат среща на отбора.Не трябва да забравяме, че вече втора година сме в професионалната "Б" група , успех незапомнен от 10-15 години насам. . Завършихме първенството седми в групата , но съм убеден , че нови 4-5 добри попълнения и предстоящия сезон ще е успешен за нас, независимо, че финансирането е на парче. Нашата основна цел обаче е 70-75% от състава на бъдещия представителен мъжки тим , да бъде попълнен след няколко години от същите тези талантливи деца от детско-юношеската школа. Или ако трябва да съм по-точни, целта ни е следващите четири години да създадем банка кадри за професионалния футбол в Силистра и в отборът да играят повече силистренски футболисти. .
Как се отразяват на футбола , на футболистите и на ръководството последните скандали , които от футболни вече "преляха" в политически?
Милен Пенчев:Всички проблеми на силистренския футбол няма да ме спрат да с боря за да го има този футбол, и в този контекст, желанието на децата и юношите да играят добър футбол, и техните успехи , ни правят още по силни в борбата ни. Независимо от политическите интриги , със или без мен силистренския футбол ще го има, така , че не искам да обвързвам този проблем политически. Който и да стане кмет е добре да гони успехи, а не да възпрепятства израстването на децата и юношите в професионалния футбол. За себе си знам едно-няма да ме прекършат!
Особено наболял е въпросът със спонсорството на отбора , а от там и с финансирането на детско-юношеската школа.Каква е истината в това отношение?
Милен Пенчев: Няма да се откажа да търся спонсори , въпреки опитите на "влиятелни" личности да осуетят всяко споразумение с потенциални спонсори.Продължаваме да търсим варианти и в най-скоро време ще обявим пред обществеността резултатите от преговорите. Ако се бяхме отказали от борбата щяхме да върнем "Доростол" в "А" зонална група , а това щеше да повлече надолу и всички детски гарнитури и да ги обезкуражи. Финансирането на детско-юношеската школа е изцяло от бюджета на футболния клуб и децата при нас не заплащат такса .Въпреки , че сега във финансово отношение работим на парче, този вариант е по-добър , отколкото категоричен крах на футбола в Силистра.

Едно интервю на Тодор Тодоров

Facebook коментари