Понеделник, 17 Юни 2024 г.

Творчество в трудни времена: Годината в Драматично-куклен театър Силистра

Трудна творческа година изпраща Драматично-кукления театър (ДКТ) в Силистра. По данни на културната институция са играни представления пред повече от 17 000 зрители и са осигурени около 50 000 лева приходи. За БТА директорът на театъра Златина Станева сподели, че освен неяснотата по отношение на финансирането, трудности създават и епидемичната обстановка.

"Бяхме изненадани от много вируси, които връхлетяха града. От началото на годината почти не сме имали нормална програма за деца, тъй като върлуваха грип, шарка, скарлатина. Голяма част от децата бяха дълго време под карантина, а това възпрепятства нашата работа. Наложи се максимално да редуцираме репертоарния план", каза Станева.

Поради тези причини театърът в Силистра реализира първата си премиера за годината едва в средата на юни. Това беше детската пиеса "Дракончето Драчко", чиито автор и режисьор е Янко Митев.

"С тази пиеса решихме да дадем приоритет на детската публика и на българската драматургия. Тя беше приета много добре от децата. Наложи се обаче да прехвърля за следващия сезон част от планираните проекти", сподели Златина Станева.

В края на юни Драматично-кукленият театър в Силистра проведе седмица на класическата българска драматургия. На преференциалната цена от 5 лева зрителите можеха да се насладят на заглавия като "Бай Ганьо" от Алеко Константинов, "Вражалец" от Ст. Л. Костов, "Зевзеци" от Чудомир, "Свекърва" от Антон Страшимиров и "Вестникар ли?" от Иван Вазов.

"Решихме да предоставим на нашата публика още една възможността да гледа всички наши заглавия от класическата драматургия на символична цена. Знам, че много от хората в региона са с минимални работни заплати, на нас също ни е трудно да балансираме приходите и разходите, но нашата сфера е такава, че не винаги финансите са приоритет", каза директорът на театъра.

След ваканцията, в началото на септември, трупата ще започне работа по следващата премиера. Това е пиесата "Родината или Силистра", с режисьорът Невена Митева. Автор на текста е Намък Кемал (1840 – 1848). Творбата има историческа и сантиментална стойност. Действието в нея се развива по време на Кримската война на крепостта Меджидитабия, която съществува и до днес в крайдунавския град.

Facebook коментари