Петък, 12 Април 2024 г.

Добруджа даде средно 550 кг от декар пшеница при 80 % ожънати площи

На около 80 процента е приключила жътвата на пшеницата в област Добрич, съобщават от областната дирекция "Земеделие". Към момента са ожънати 646 670 дка от засети 1 139 970 дка. Средният добив е 550 кг/дка. Най-високи добиви до момента са отчетени в общините Добрич и Добричка - 650 кг/дка, а най-ниски са в община Шабла – 418 кг/дка, в община Каварна добивите са 490 кг/дка. "Още през юни направих прогноза, че средният добив от декар при пшеницата в Добричко ще е около 500-510 кг, като ще има полета, които "дават" по 800 кг от декар и такива с по около 300 кг добив. И жътвата потвърди това", каза проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт-Ген.Тошево. "Има производители, които жънат по 250 кг от дка, а други по 800 кг. В едно землище има разлика от по 300 кг от дка. Най-ниски са добивите в община Шабла", заяви и Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

"В момента пазарите на зърно са доста динамични, те реагираха веднага на излизането на Русия от зърнената сделка. На борсите цената на пшеницата се вдигна с 16 евро на тон. Но в момента и търговците, и производителите изчакват да се успокои малко пазарът.Търговците реагират по-бавно. Търговията с пшеница през последните дни беше на нива 410 лв за тон, при предишни оферти от 360 лв за тон", заяви Жекова. "Заставаме зад искането на земеделските министри от България, Румъния, Унгария, Полша и Словакия забраната за внос на украинско зърно в страните в Европейския съюз да се удължи до края на годината, което те ще представят пред Европейската комисия. Това е необходимо, защото в тези държави имаме голям преходен остатък пшеница от м.г, а тазгодишната реколта е добра. В България преходният остатък от м.г. е около 1,5 млн. тона пшеница , ако сега приберем над 6 млн. тона, говорим за много големи количества, при положение, че на страната са необходими около 1,5 тона", добави Жекова.. "Това, което притеснява производителите с по-ниски добиви, са направените разходи за пшеницата, които излизат средно 160-200 лв. за дка. При добив около 300 кг от дка и цена около 400 кг за тон те не могат да си покрият разходите, а следващата стопанска година реално започва след жътвата", алармира Жекова.

Производителите в Добричко са силно притеснени за развитието на пролетниците - царевицата и слънчогледа, заради дългата поредица горещи дни. "Сушата се задържа изключително дълго и царевицата започна да се "предава", добавят с тревога те.

Прибирането на ечемика в област Добрич приключи. Средните добиви за областта са 623 кг/дка от засетите 68 310 дка. Най-много площи с културата има в общините Добричка и Каварна. Добиви от над 680 кг/дка са отчетени в общините Добрич и Крушари.

Facebook коментари