Вторник, 23 Юли 2024 г.

120-годишна силистренска църква празнува

Със Света литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Яков в съслужение с протопрезвитер Добри Чаков и свещеници от епархията, започна храмовият празник на близо 120-годишната църква в силистренското село Професор Иширково, съобщава БНР.

Днес се почита паметта на Свети пророк Илия, смятан за най-големия библейски пророк и предвестник на истинната вяра. Отслужен бе и водосвет за здраве и благоденствие и организиран обяд с осветен курбан за черкувалите се миряни.

Доростолският владика разказа на гостите на празника за житието на свети пророк Илия, че няма друг в името на когото да са съграждани храмове – всички са били в пряка връзка с Бог, но единствено пророк Илия е преминал от земята към небето жив. Свети пророк Илия е онзи, който ще подготви пътя за второто пришествие, каза митрополит Яков. В края на обръщението си към вярващите той напомни, че Бог няма нужда от жертви с кръв, а има нужда от добри дела.

Самият храм е построен през 1906 г. от Негово Високопреосвещенство Доростоло-Червенския епископ Василий, а пръв свещеник тук е бил отец Илия Барабонков, който е и основният ктитор на храма, поради което е и погребан в двора му, разказа протопрезвитер Добри Чаков, който служи в църквата в село Иширково от 1972 година. Първият свещеник Илия Барабонков е бил сирак, родом от Мъглиж. Бил е поканен първо да стане учител в селото, а след това става свещеник.

За строителството с дарения са участвали всички жители на селото. Носели са пари и кой каквото има.

Последно през 2006 година бе извършен основен ремонт.

Винаги в дейностите участват, освен християните жители на селото и представители на мюсюлманската общност.

Протопрезвитер Добри Чаков разказа още, че скоро предстои изографисване на храма, както и поставяне на голям православен кръст, по подобие на този, който бе издигнат миналата година край село Калипетрово.

Снимка: Незабравка Кирова

Facebook коментари