Понеделник, 15 Април 2024 г.

Силистренецът Николай Неков: Близо 80% от къмпингите са заети през юли и август

С поскъпването на туристическите пакети и цените на нощувките по хотелите, все повече български туристи избират къмпинга за своя почивка.

Ако тепърва възнамерявате да организирате своята лятна ваканция сред природата, ще е по-трудно да си намерите свободно място за кемпера, караваната или палатката, тъй като близо 80% от къмпингите по Черноморието са вече запълнени до август. Това каза Николай Неков за БНР, основател на платформата за устойчив туризъм Karavani.bg, която пък наскоро направи и специална интерактивна карта, показваща свободните места за къмпингуване.

"Често получаваме запитвания от хората къде могат да отидат на палатка и с кемпер. Затова направихме проучване за да покажем, че местата за къмпингуване не са никак малко по Черноморието", коментира Неков.

В къмпингите по морето преобладават български туристи. Според Неков това е така, защото възможностите за къмпингуване у нас не се рекламират достатъчно в чужбина, а и местата са по-трудни за намиране. Въпреки това, се срещат и чуждестранни туристи. Повече румънци посещават къмпингите по Северното Черноморие, а на юг са гостите от Полша и Германия.

Според Николай Неков, от известно време се наблюдава и друга тенденция - българи, които живеят в чужбина, да прекарват лятната си ваканция на къмпинг по родното море.

Къмпингите са предпочитани предимно от млади семейства с деца, които обичат почивките сред природата.

А най-хубаво е когато тази природа остане чиста и незамърсена след къмпингуването. Нещо, което не винаги е така, особено при свободното къмпингуване, за което все още лиспва регулация и което създава проблеми на местните общини от години. Според бившия министър на туризма Илин Димитров, това трябва да е приоритет пред сегашното правителство.

Тези думи потвърди и кметът на Шабла Мариан Жечев, според който годишно се извозват огромни количества отпадъци от къмпингуващите и това е за сметка на данъкоплатците.

Преди две седмици в парламента имаше и дискусия по темата за дивото къмпингуване. Там се породиха доста спорове, а някои от участниците дори изразиха опасения, че свободното къмпингуване може да бъде забранено. В крайна сметка стана ясно, че до края на годината държавата ще разработи нормативни правила и ще бъде съставена и работна група по тяхното написване.

Facebook коментари