Петък, 19 Април 2024 г.

Силистренско присъствие на Роженския събор

Спазена бе традицята представители на клубове и читалища от област Силистра да участват в Роженския събор, чието начало е от преди 125 години, проведен тези дни с акцент - издигане на националния флаг на голям пилон (трибагреникът е с площ от 1 110 квадратни метра, донесен от 300 доброволци - членове на клубовете на Национално дружество "Традиция" и "Родолюбие" и "Бага-Тур" , а издигането му до най-високата точка на пилона отне близо 7 минути), съобщава РЕКИЦ-Силистра.

Монументът на българското знаме е посветен на две бележити годишнини - 111 години от освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание, а височината на пилона символизира територията на България от 111 хил. кв. км.

Националният фолклорен събор "Рожен" е събор на народното творчество, провеждан на поляните на прохода Рожен в Родопите. Съборът представя "народната музика, обичаи, обредност, словесен фолклор, танци, облекла и носии – цялостната традиционна народна култура", съчетано с "изложение на традиционния български поминък". За първи път в проявата имаше и вечер спектакъл.

Галаспектакълът "България гостува на Родопите" събра хора от цялата страна, както и специално дошли за събитието българи от чужбина.

Facebook коментари