Събота, 25 Май 2024 г.

Слаба реколта на кайсиите в Силистренско, но за сметка на това цената е ниска

Кампанията по прибиране на кайсиите в Силистренско тече в пълна сила, съобщава БНР. Реколтата е слаба заради измръзване на ранните сортове през март. Цените не могат да покрият направените разходи, а и ситуацията с пазарите е трудна. За поредна година.

"Като цяло годината тръгна много добре", сподели младият овощар Иван Недев, чиято фамилия от години отглежда над 350 дка кайсии в село Сяново. Щетите основно са върху ранните сортове.

"Годината е интересна, защото интерес към кайсията има. Има раздвижване дори и на българския пазар. Очакванията са били за добра цена, именно защото няма много кайсии".

С количествата подобна е ситуацията и при Велика Славова в силистренското село Професор Иширково, председател на кооперация, която отглежда над 1600 дка трайни насаждения. Там обаче кайсията отива основно за ракия.

Слаба е била годината и за черешите, които също са измръзнали, каза още Славова. Очакват реколта от праскови и сливи, но дали те ще успеят да компенсират направените до момента разходи.

Основният проблем при пазарите е за малките производители, коментира Димитричка Търпанова, производител от Тутракан и заместник-председател на Добруджанския овощарски съюз. Те имат малки количества и не могат да ги продадат за пазара за свежи плодове на висока цена.

Проблемът с кайсиите, според нея, е и в много свития пазар. От миналата година фактор е и ситуацията с Украйна. Техните кайсии имат свободен достъп до другите европейски пазари и влияят на продажбата на нашите преработватели на замразена кайсия, защото са на по-ниска цена. Наемната цена на земята им е по-ниска, работната ръка също. Горивото и наличните торови заводи добавят към по-ниската себестойност на плода, сравнена с нашата.

Прасковите ще са за прясна консумация за града и околностите, а сливите отиват за замразяване.

Единствено с работната ръка нямат проблем тази година овощарите, защото количествата са малки и се справят със собствени сили. А там, където има повече плод, отново се ползват гастрольори от Сливен и Ямбол.

В Силистренска област има около 20 000 декара кайсиеви градини. В Опитната станция по кайсията и земеделието в Силистра се отглежда колекционно насаждение от 500 сорта-образци.

Снимка: Незабравка Кирова

Facebook коментари