Четвъртък, 07 Декември 2023 г.

Проф. Донка Байкова: В летните жеги кафето и бирата да се приемат задължително с вода

През горещите летни дни пийте повече вода и яжте леки храни. Половин час преди да излезете от вкъщи хидратирайте тялото с поне половин литър вода.

Това посъветва в интервю за предаването "Нюзрум" по Радио "Фокус" специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова.

"През този период ще мислим за по-леки, нискокалорийни хранителни режими, при които хранителният прием да не утежнява работата на храносмилателната система. Не ни се консумират червени меса, колбаси и мазни сирена. Инстинктивно апетитът ни определя нашите потребности. Говорейки за хранителен режим, той ще бъде лек", обясни тя.

"Разбира се, че ще си хапнем една топка лек млечен или плодов сладолед. Не говорим обаче за боядисан сладолед", добави проф. Донка Байкова.

Специалистът препоръча в периода на летни жеги да мислим предимно за питейния режим. Причината – над 30 градуса най-рискова се оказва нашата терморегулация.

"Алкохолните напитки не са за предпочитане, защото имат диуретично действие, тоест загуба на вода. Кафето и бирата да се приемат задължително с вода", светва проф. Байкова.

Тя препоръча на родителите да извеждат децата си навън до 10 часа, когато няма слънцегреене. Същото е валидно и за възрастните хора.

"Дрехите да са леки, широки и бели. Шапката на главата е задължителна. В чантата си непременно носете течност – вода", каза още проф. Байкова.

"Климатикът трябва да бъде настроен на такава температура, че разликата между вътрешната и външната температура да не бъде повече от 8 градуса, иначе отново затрудняваме адаптацията", посъветва специалистът.

Facebook коментари