Понеделник, 15 Април 2024 г.

Полска фирма ще ремонтира шестте двигателя за изтребителите ни МиГ-29, българската не подписа

Полската фирма Wojskowe Zakłady Lotnicze Nr2 S.A. ще ремонтира шест двигателя на българските изтребители МиГ-29. Класираният на първо място българските военноремонтни заводи в "ТЕРЕМ-ХОЛДИНГ" ЕАД отказаха да подпишат договор, показва справка на БТА в Регистъра за обществени поръчки.
Миналия месец стана ясно, че "ТЕРЕМ – ХОЛДИНГ" ЕАД е спечелил обществената поръчка.

Цената, предложена от полската фирма за този ремонт, е 9 552 000,00 евро (18 682 088,16 лева) без мито и ДДС. Тя е за извършване на основен/капитално-възстановителен ремонт на шест броя двигатели.

От Министерството на отбраната обявиха обществена поръчка за ремонт на шест двигателя за самолети МиГ-29 през април. Предметът ѝ включва извършване на основен/капитално-възстановителен ремонт на шест двигателя за МиГ-29 за възстановяване на техния междуремонтен ресурс и междуремонтен срок на служба. Срокът за изпълнение на ремонтните дейности на всеки един двигател не трябва да бъде по-голям от девет месеца.

Тя беше публикувана на 6 март, прогнозната ѝ стойност беше 26,4 млн. лв. с ДДС. Основанието за решението е, че не е подадена нито една оферта.

Ресурсът на българските МиГ-29 се очаква да изтече в края на годината. Затова и Министерството на отбраната води преговори за нови двигатели или за ремонта им още от началото на 2022 г. Причината е, че без тях, армията ни няма да има с какво да пази небето до пристигането на американските изтребители F-16. България поръча цяла ескадрила, но първите от тях ще пристигнат в началото на 2025 г.

Първоначално да ни даде нови двигатели обеща Полша. Накрая обаче тя даде всичките си двигатели и самолети МиГ-29 на Украйна. На България все пак изпрати два двигателя, като първоначално единият се оказа повреден и служебният кабинет го върна. Наскоро Полша прати нов, като така армията успя да вдигне един от самолетите. МиГ-29 работят с два двигателя.

Междувременно тогава служебният министър Димитър Стоянов пусна две обществени поръчки - едната за закупуване на нови двигатели за МиГ-29, а другата за ремонт на старите.

Facebook коментари