Четвъртък, 07 Декември 2023 г.

Село Кайнарджа ще се побратими с молдовското Колибабовка

В село Кайнарджа, което е център на едноименната община, е на посещение делегация от молдовското село Колибабовка, с цел побратимяване между двете населени места. За това съобщиха в Националния пресклуб на БТА в Силистра гостите от Молдова и представители на фондация "Бъдеще – 2008", която съдейства на инициативата.

Село Колибабовка е създадено през 1911 г., в него живеят около 600 души. Населението е почти изцяло от потомци на бежанци от България. Населеното място е разположено е в южната част на Молдова, в район Леова, в който има 27 села. Основният поминък за местните хора е земеделието.

"В Молдова предстои административно-териториална реформа - обединение на няколко населени места в обща структура. Затова дойдохме в Кайнарджа - център на община, за да видим как е решен този въпрос в България и как функционират органите на местната власт", каза кметът на Колибабовка Иван Искимжи.

По думите му селото е едно от забравените в Молдова български села, тъй като не получава помощ от нито една от двете държави. Въпреки това местните жители са запазили много от традициите и обичаите на дедите си като Великден, коледуването, лазаруването, зарязването на лозята.

В Колибабовка има библиотека с над 5000 заглавия. Не са достатъчно книгите от български автори. В селото има и Дом на културата, към който функционират ансамбъл "Българи" и самодейни групи. В местното училище, в което учат 24 деца, се изучава и български език.

Facebook коментари