Четвъртък, 07 Декември 2023 г.

Първото класиране за прием в гимназиите след седми клас е публикувано, учениците могат проверят в кое училище са приети от осми клас

Първото класиране за прием в гимназиите след седми клас вече е публикувано, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Кандидат-гимназистите могат да проверят резултатите си в тази електронна платформа.

По-рано днес в интервю за "Тази сутрин" по Би Ти Ви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков съобщи, че класирането за гимназиите ще бъде обявено днес и след това кандидат-гимназистите ще имат три дни, за да се запишат в училищата, в които са приети.

В София, от 12 700 кандидати, само 400 са подали заявления за прием на място в т.нар. училища-гнезда. Останалите са подадали документи по електронен път, каза образователният министър.

Трябва да променим образованието към формиране на умения и компетентности, каза министърът на образованието проф. Галин Цоков. Той коментира резултатите на учениците от матурите и от националното външно оценяване.

В съвременното образование задачата е не да дава само възпроизвеждане на знания, а да има прилагане на знания, анализ. Това е основна тенденция, заяви образователният министър.

Facebook коментари