Понеделник, 15 Април 2024 г.

Почетен гражданин на Тутракан издаде автобиографична книга

Носителката на званието Почетен гражданин на Тутракан Мария Киселова-Ромерса издаде автобиографична книга със заглавие "Три живота в една съдба". Това съобщават от Историческия музей в крайдунавския град.

Авторката е внучка на ген. Пантелей Киселов, чиято дивизия има най-голяма заслуга за подготовката и провеждането на Тутраканската операция на 5 и 6 септември 1916. Победата на българската войска при Тутракан поставя началото на освобождението на цяла Южна Добруджа. По идея на ген. Киселов е създаден мемориал "Военна гробница - 1916 г" край тутраканското село Шуменци. Днес комплексът е най-голямото военно гробище в страната.

В книгата си Мария Киселова-Ромерса разказва за своя "твърде бурен и пъстър живот", който води повече от девет десетилетия. Спомените й започват от бомбардировките на столицата на 10 януари 1944 г., следват страници за трудните години и лишения, отнемането на семейното имущество от новата власт и изселването й от България. Описани са срещите й с маршал Тито, президентът на САЩ Линдън Джонсън, Хуан Доминго Перон, Салвадор Дали и Гала Елюар и др. Съставител и редактор на мемоарите е проф. Петър Стоянович, който е и автор на предговора, озаглавен "За честта на фамилия Киселови".

Мария Киселова-Ромерса е родена е на 15 май 1929 г. в София.

Завършва немското училище и френския колеж Свети Йосиф в София. През 1948 г. заминава за Милано и до 1956 г. работи в Британското училище там. През 1956 г. живее и работи в Ню Йорк. От 1962 г. живее в Рим. Съпруга е на известния италиански журналист Луиджи Ромерса.

През 1996 г. получава званието Почетен гражданин на град Тутракан с решение на местния Общински съвет.

Facebook коментари