Вторник, 27 Февруари 2024 г.

Рекордно ниска реколта от кайсии в Добруджа се очаква тази година

Очакваната цена на плодовете ще е между 4 и 5 лева

Реколтата от плодове у нас е пред провал. Почти нулева ще се окаже годината за мнозина овощари, предупредиха от браншовите организации. Синан Вейсал отглежда около 100 декара кайсии и близо 300 декара праскови близо до община Сливо поле.

"За съжаление, условията по време на цъфтеж и завръст след това бяха много лоши. Имаше критично ниски температури и поради тази причина реколтата от кайсии,праскови и некотарини е много ниска". Това заяви в ефира на "Събуди се" овощарят Синан Вейсал.

"Реално при нас, в нашия регион сортовете кайсии, които се отглеждат са около 15. От които, може би два са по-добре. Един-два имат много малко плодове. При прасковите картинката е още по-лоша. Там само при един сорт, който е около 5% от насажденията, се вижда частично плод", посочва той.

По думите му тази година цената на българските кайсии на пазара ще бъде средно около 4-5 лева. "Тази година българската кайсия ще бъде от порядъка на 7-8 дена на пазара. Вероятно в останалото време пазарът ще ни даде такава възможност, само с вносните плодове", подчерта той.

Повече гледайте във видеото.

Facebook коментари