Вторник, 23 Юли 2024 г.

Износът на череши от Молдова за ЕС надхвърли очакванията

По информация на молдовските овощари през юни 2023 г. Молдова е изнесла повече от 8 хил. тона череши. Това е с почти 1,5 хил. тона повече, отколкото през същия месец на 2022 г., съобщава EastFruit.

Традиционно по-голямата част от молдовските череши се доставят на руския пазар. През втората половина на юни износът на сладки череши от Молдова за западните райони на Украйна се е увеличил значително. Също така, търговците подчертаха необичайно високия износ на молдовски череши за страните от ЕС през юни - 1,3 хил. тона. За цялата 2022 г. страната е изнесла за европейския пазар малко под 1 хил. тона.

През юли износът на молдовски сладки череши продължава, но този процес няма да продължи дълго - може би още 10 дни. Според износителите има търсене от страна на купувачите от ЕС и ОНД както на череши с голям размер, така и на череши с калибър под 26 mm. Този фактор е довел до значително повишаване на цените на черешите в Молдова.

До края на текущата работна седмица цените на едро на черешите в тазистрана се повишиха със 7-9 %. Големите размери поскъпнаха до 27-28 леи/кг (1,47-1,52 долара/кг), а малките череши - до 18-25 леи/кг (0,98-1,36 долара/кг). Средното ценово равнище на черешите в края на първата седмица на юли е близо до петгодишния максимум за този период от сезона.
Въпреки това миналогодишният износ на череши, който почти достигна 13 000 тона, почти сигурно няма да бъде надминат през тази година. Ръководителите на много големи стопанства отбелязват, че реколтата им от череши е с 20-30% по-ниска от миналогодишната, което ще се отрази на експортния потенциал.

Facebook коментари