Четвъртък, 07 Декември 2023 г.

Участие на колективи от Крайдунавска Добруджа в национална фолклорна среща в Попово

От публикация на територията на pronewsdobrich.bg научаваме: "Национална фолклорна среща "Автентичност и съвремие" в Попово в продължение на три дни - 7-9 юли, събира цвета на българското народно творчество. С много пъстрота и усещане за българско в следобедните часове е първият конкурсен ден на петото издание на Национална фолклорна среща. БТА съобщи, че целта на срещата на над 3 000 участници от 407 творчески колектива от цялата страна е съхраняване, представяне и популяризиране на българското народно песенно, танцово, обредно, инструментално и словесно творчество.

Организатори на Национална фолклорна среща "Автентичност и съвремие" са Община Попово и Сдружение за фолклор "Цветница" с основател Петър Кирилов, в партньорство с Дом на културата "Димо Коларов" и Народно читалище "Съединение-1907" – кв. Сеячи. В националната среща участваха множество колективи от Силистренскшия край, повечето от които заслужиха своите награди, благодареуние на великолепното си представяне.

В журито в певческия панел сред много легенди на българската народна музика бе и Ивелина Димова - "Глас от Добруджа", която е диригент на народния хор при АНТП "Силистра" към НЧ "Доростол". За проявата тя заяви във Фейсбук: "Среща на поколенията с много емоции, музика и удовлетворяващи резултати на петото издание на Национална Фолклорна Среща в гр. Попово! Петър Кирилов - председател на Сдружение "Цветница", поздравления за устрема и енергията, и благодарности за това, че съм част от това значимо събитие!".

Facebook коментари