Сряда, 28 Февруари 2024 г.

Животновъдите настояват МЗХ да спаси българските овце и кози

Държавата да спаси местните породи животни, настояват от Българският фермерски съюз- част от най-голямата европейска земеделска организация COPA COGECA.

В новия Стратегически план за подпомагане на земеделието до 2027 г. драстично са намалени ставките за субсидиране по обвързаната подкрепа на застрашените от изчезване местни български породи животни, изтъкват от БФС и уточняват, че става въпрос за говеда, овце и кози.

Настояват Министерството на земеделието и храните спешно да преразгледа Стратегическия план на България, който е внесен в Брюксел от служебното правителство.

От БФС се надяват на среща с новия министър на земеделието Кирил Вътев, за да се обсъди ситуацията и да се поставят проблемите. Според председателя на Съюза Георги Стоянов животновъдите са разколебани дали да продължават да отглеждат местни породи животни, които не са толкова продуктивни и дават по-малко мляко и месо, тъй като ще загубят досегашните предимства на подпомагане спрямо чуждите породи.

"С драстичното намаляване на ставките по обвързаната подкрепа в новия Стратегически план, местните породи говеда губят тази компенсация, което прави отглеждането им неатрактивно за фермерите", обясни ас. д-р Иван Механджийски, член на УС на БФС и председател на Развъдната асоциация на българските породи говеда - "Родопско късорого", "Българско родопско", "Искърско".

Ако животновъдите с местни породи се откажат от отглеждането им, българският генофонд ще бъде съсипан, защото не могат да издържат на конкуренцията на по-продуктивните животни.

"Местните породи са застраховката живот на българските животновъди, защото са устойчиви на климатичните промени и на болести", обясни Механджийски. По думите му има райони в страната, в които отглеждането на местни видове е без алтернатива. Според него ще се съсипе един генофонд, който е увеличаван през последните 20 години.

Местните (автохтонни) породи са създадени на базата на народна селекция и имат големи адаптационни възможности и жизнеспособност, приспособени към условията на страната ни.

"Обидно е, че държавата някак си ни пренебрегва. Надяваме се новият земеделски министър да обърне заслуженото внимание на животновъдите, отглеждащи автохтонни породи", призова Иван Механджийски.

Facebook коментари