Събота, 20 Юли 2024 г.

Преди 24 години 1000 стари лева се заменят за 1 нов

На 5 юли 1999 г. влиза в сила Законът за деноминацията на лева, приет от 38-ото Народно събрание на 19 февруари 1999 г. - 1000 стари лева се заменят за 1 нов лев. Деноминацията се отнася за всички величини в български левове, определени към 5 юли 1999 г. Тя се отнася и за всички имуществени и парични права и задължения, в това число за активите и пасивите на предприятията, за ценните книжа, за размера на дяловете, за вписания в търговския регистър размер на капитала на търговските дружества и за всички платежни средства в левове.

Българската народна банка издава и пуска в обращение от 5 юли 1999 г. нови емисия банкноти с номинална стойност 1, 2, 5, 10, 20 и 50 лв. и нова емисия монети с номинална стойност 1, 2, 5, 10, 20 и 50 стотинки и 1 лев. Банкнотите и монетите, пуснати в обращение до 5 юли 1998 г., остават в обращение до 31 декември 1999 г. и се приемат без ограничения за плащания по намалената им номинална стойност. След влизането в сила на закона Българската народна банка обменя без всякакви ограничения старите банкноти и монети с нови банкноти и монети, както и определя всички валутни курсове в нови левове.

Ден преди влизането на закона в сила, на 4 юли 1999 г., в емисията "Вътрешна информация" на БТА пише:

Утре българският лев се изравнява с марката

София, 4 юли 1999 г. /БТА/ От нула часа на 5 юли влиза в сила деноминацията на лева. Българската валута ще загуби три от нулите си и ще се изравни с германската марка.
Тази нощ собствениците на касови апарати с фискална памет трябва да разпечатат пълни отчети от началото на паметта, а всяка стока ще трябва да бъде със старата и новата цена.
Старите левове ще бъдат законно платежно средство до 31 декември, но БНБ ще ги приема за обмяна без ограничения и без фиксиран краен срок.
Освен БНБ стари срещу нови банкноти ще обменят Пощенска банка, Обединена българска банка, Булбанк и банка ДСК. Обмяната е безплатна за гражданите, а разходите на търговските банки по броенето и транспортирането се поемат от централната банка.
По настояване на социалното министерство пенсионерите ще получат пенсиите си за юли в стари банкноти. Ведомството отчита по-трудната адаптация на възрастните хора и им дава възможност да привикнат към новите пари.
От утре в обращение ще влязат новите номинали от 1, 2, 5,10, 20 и 50 лева и стотинките. Монетите от 1, 2 и 5 стотинки са от жълт метал, а по-едрите - 10, 20 и 50 ст. ще са бели, както до 1990 г.
Касовите бележки и фактурите ще се издават в нови левове, независимо с какви пари е платено. В нови левове ще се пишат и финансовите отчети, а НСИ ще обявява в деноминирани суми данните за производството и продажбите.
Притежателите на акции ще трябва да изчакат половин година, за да разберат какво притежават. В този срок ръководствата на акционерните дружества трябва да вземат решения за преструктурирането на капитала си. Въпросителните тук са най-големи за ниските номинали. Притежателите на акции с номинал 100 лева например, вече ще имат акции за по 10 стотинки.

***

От емисията "Радио-телевизионен монитор" на БТА четем:

Само монополисти могат да вдигат цените покрай деноминацията според подуправител на БНБ

София, 4 юли 1999 г. /БТА/ Покрай деноминацията на лева могат да поскъпнат само тези стоки, за които няма достатъчна конкуренция. Това каза в предаването "Всяка неделя" на националното радио днес подуправителят на БНБ Мартин Заимов.
Цените се увеличат не заради деноминацията на лева, а защото тя съвпада с поскъпването на енергията от началото на юли, допълни финансистът Стоян Александров. В страната има пазарно стопанство и спекулантите, които се опитат да вдигат цените, няма да успеят, подчерта той.

В рубриката "Преглед на печата" БТА публикува на 5 юли:

Деноминацията на лева

Деноминацията на лева, която влиза в сила от 5 юли е водеща от първа страница за вестниците "Труд", "24 часа", "Демокрация", "Новинар", "Пари", "Монитор".
Повечето от тях предлагат и репортерска проверка по магазините и анкети с граждани. На темата отделят по две-три страници повечето вестници.
"Закръглят цените нагоре" /в."Труд"/. "Нови пари! " /"24 часа"/. "С нови пари от днес" /Демокрация/, "Един лев равен на една марка"/"Сега"/, "Левът се раздели с три нули" /"Новинар"/,
"Банките да не бързат да обменят стари пари" и "Валутните курсове няма да се закръглят" /"Пари"/; "Осъмнахме с новия лев" /"Стандарт"/. Според "Труд" "Пазарът е в стрес". А в редакционният си коментар "За парите и цените "Демокрация" отбелязва "Новите цени не са цените от 1985 година. Дефицитът също не е от онова време. Махането на нулите не е причина за скок на цените.
Причини търсят само желаещите бързи печалби и като че ли ги намират!", пише вестникът. Това е повод за редакционен коментар и в "Новинар" - "Всяка чудо за три дни...Едно е сигурно - новият лев ще разголи беднотията ни. Досега се правехме, че я крием зад измерваната в хиляди заплата. Вчера вземахме 200 000 лева на месец, утре ще се разписваме на 200 лева. Това са си все 200 марки", коментира вестникът. Подобен коментар съдържа и заглавие в "Труд" "Вече не сме милионери".
В БНБ отварят специални гишета за пенсионери отбелязва "24 часа" и предлага интервю с главния касиер на Централната банка Любен Иванов. Според него, хората, които се притесняват от объркване е добре да използват само стари левове. "По пазарите не приемат старите метални пари", констатира "Сега". "24 часа" предлага информация за отражението на деноминацията и в шест града на България.

В емисията "Вътрешна информация" на БТА четем:

По предварителни данни в софийския клон на ОББ са обменени един милион лева до обяд

София, 5 юли 1999 г. /БТА/ По предварителни данни в софийския клон на ОББ са обменени един милион лева до обяд. Това съобщи на БТА началник управление "Стратегическо планиране и маркетинг" Александър Георгиев. Всичките 53 клона на банката в страната и 90 на сто от офисите са били готови към 8-8,30 часа сутринта да започнат работа с нови банкноти.

Опашка в салона на Централното управление на ОББ нямаше. За три минути репортер на БТА обмени десет хиляди стари лева срещу 10 нови. Според г-н Георгиев опашките през деня са били не повече от по двама-трима души.

Подобно на ситуацията в Пощенска банка най-бързо и в ОББ са привършили монетите и дребните банкноти до десет лева. Зареждането на клоновете из страната на ОББ е започнало още в 0.00 часа на 5 юли. Банкоматът в Централното управление на ОББ вече работи с нови банкноти. Утре ще бъдат заредени с деноминирани левове и двата банкомата на клон "Доверие" на бул. "Мария Луиза". Всички софийски клонове на ОББ трябва до 18 юли да бъдат с новите пари, а в клоновете в страната - до края на месеца. В Булбанк, в салона в централното управление, работата на гишетата е протичала спокойно, съобщиха на БТА от пресцентъра. На гишетата на банка ДСК имаше по двама-трима души. В салона на банката са разлепени обяви попълването на документите да се извършва в деноминирани стойности, независимо от купюрите и номиналите на банкнотите, които се внасят или получават. Работеха две гишета.

***

Деноминацията на лева не предизвика опашки, банките работеха нормално

София, 5 юли 1999 г. /БТА/ Днес в четирите банки, които заедно с БНБ обменят стари срещу нови банкноти, работата вървеше нормално. Това са Пощенска банка, Обединена българска банка, Булбанк и Банка "ДСК". Пред гишетата, които са отворени специално за обмяна, опашката не надхвърляше трима-четирима души. Най-бързо по гишетата свършваха монетите и дребните банкноти до 10-20 лева, които отговарят на 10-20 хиляди стари лева.
В Пощенска банка жена, която твърдеше, че събира такси от детските градини и държеше около милион стари лева, се оплака, че е получила само банкноти по 50 лева и няма да може да връща ресто. Възрастен човек стискаше 38 000 стари лева главно от банкноти по 100 лева и искаше да ги обмени, а собственик на магазин за битова техника настояваше срещу 50 000 стари лева да получи от всички видове банкноти и монети, за да ги остави като образец на продавачката в магазина.
Обмяната е безплатна за гражданите, а разходите на търговските банки по броенето и транспортирането се поемат от централната банка.
От днес в обръщение са новите номинали от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 лева и стотинките. Монетите от 1, 2 и 5 стотинки са от жълт метал, а от 10, 20 и 50 ст. са бели, както до 1990 г.

По предварителни данни в софийския клон на ОББ са обменени един милион лева до обяд, а в Пощенска банка същото количество е било обменено до 15,30 часа. Някои от клиентите са настоявали да получат стари банкноти. По принцип банките не могат да откажат това, въпреки че стремежът е да се плащат нови пари. Банкоматът в Централното управление на ОББ вече работи с нови банкноти. Утре ще бъдат заредени с деноминирани левове и двата банкомата на клон "Доверие" на бул. "Мария Луиза". Всички софийски клонове на ОББ трябва до 18 юли да бъдат с новите пари, а в клоновете в страната - до края на месеца.
Банкоматът в Централния клон на Пощенска банка ще работи със стари левове до девети юли. В салона за граждани на Централното управление на "Банка ДСК" са разлепени съобщения, че попълването на документите се извършва в деноминирани стойности, независимо от купюрите и номиналите на банкнотите, които се внасят или получават.
Пари в четирите банки могат да обменят и хора, които нямат сметки в тях.
Без проблеми започна днес работният ден и на банките в Пловдив. Обслужваме нормално клиентите си, няма необичайно струпване на хора, каза директорът на клона на Булбанк в Пловдив Димитър Корудов. Повече хора е имало тази сутрин в клона на ДСК в града, но опашката вече изчезна, съобщи шефката Лиляна Колева. В клона на ДСК са открити и допълнителни гишета, които облекчават обмяната на парите. Нормално протича и работният ден в клоновете на ОББ и Пощенска банка в Пловдив. Деноминацията не е предизвикала опашки и пред банките в Плевен. Клиентите са били главно възрастни хора, обменящи малки суми.

В рубриката "Преглед на печата" БТА публикува коментарите в печата, посветени на първия ден от влизането в сила на закона за деноминацията на лева:

Деноминацията

София, 6 юли 1999 г. /БТА/ Всички вестници поместват днес обширни статии и репортажи, посветени на първия ден от влизането в сила на закона за деноминацията на лева. В банките няма опашки за обмяна на старите пари в нови, констатират репортерските проверки.
Цените масово се закръгляват нагоре след деноминацията, пише в уводната си статия в. "Сега". Според проверка на вестника закъснява пренастройването на касовите апарати, което трябваше да завърши през нощта на 4 срещу 5 юли. Освен заглавната си статия, вестникът отделя на темата още две вестникарски страници.
Милиарди стари левове бяха обърнати в нови банкноти през първия ден на деноминацията, пише "Труд" на първа страница. В друга статия същият вестник помества мнения на нумизмати, според които като цяло новите левове са грозни и не отговарят на националните традиции в изработването на банкноти и монети.
Непрофесионално е два различни номинала да са в един цвят, се казва в статията.
"Жълти стотинки заляха БНБ" е заглавието на статията в "24 часа". Репортерът описва как гражданите сменяли торби с метални левове за нови.
1,4 млрд. нови лева в 120 млн. банкноти пусна БНБ, пише на първа страница финансовият всекидневник "Пари". Според вестника през първия ден банките едва ли са обменили повече от 20 на сто от тази сума, а и през следващите дни не се очаква засилен интерес към обмяната.
Повечето вестници са на мнение, че до търговската мрежа са стигнали малко нови банкноти.
Новите пари не влияят върху състоянието на потребителското търсене, казва Младен Младенов от Асоциацията на потребителите в интревю за "Труд". Според него намеренията на търговците да закръглят цените нагоре ще срещне съпротивата на купувачите.

Facebook коментари