Вторник, 26 Септември 2023 г.

Незабравим Курбан Байрам в Чуковец: Традиции, обичаи и емоции събрани на едно място

По случай Курбан Байрам в село Чуковец се проведе истински празник. Организатори на празника са Община Алфатар, кметство с. Чуковец, НЧ "Н.Й.Вапцаров-1947г." с. Чуковец.

По традиция празникът Курбан Байрам е няколко дни. Това е вторият най - голям празник за мюсюлманите. На него семействата се събират и се дава шанс на членовете им за опрощение, дори на греховете.

В село Чуковец с нетърпение очакваха празника, като приготовленията за него започнаха дни по - рано. Освен в домовете си, жителите се събраха заедно и в двора на кметството, за да танцуват и пеят заедно. Облечени в носии, характерни за техния етнос, участниците в празничния концерт представиха традиции, обичаи и бита на мюсюлманите.

Кметът на община Алфатар д-р Янка Господинова лично поздрави празнуващите, показвайки своето уважение към жителите и гостите на малкото населено място и техните традиции.

Празника уважиха Елис Талят – Мустафа – председател на ОбС Алфатар, общински съветници в ОбС Алфатар, доц. д-р Джевдет Чакъров - народен представител в 49-то Народно Събрание, инж. Сезгин Галиб - областен координатор на ПП ДПС, Невхис Мустафа – председател на ОбС Дулово, кметове и кметски наместници в община Алфатар.

В очите на хората, които се веселиха, се четеше истинско щастие от това, че са заедно на този хубав празник.

Facebook коментари