Вторник, 26 Септември 2023 г.

Празник на катедралния храм в Силистра

Празника на катедралния храм "Св. св. Апостоли Петър и Павел" ще отбележат силистренци днес. Доростолският митрополит Яков ще отслужи Света Божествена архиерейска литургия в съслужение с духовници от Доростолска епархия и гости. Ще се проведат традиционното литийно шествие и водосвет за здраве и благоденствие.

Храмът е паметник на културата, построен е след Кримската война от водещата в България през Възраждането Дряновска архитектурна школа, под ръководството на майстор Стойко.

Строежът е осъществен със средства завещани от временното руско управление и волни пожертвования на силистренци. Строителството започва през 1860 г. и е завършено през 1864 г.

В архитектурно отношение храмът е трикорабна базилика с два реда колони и притвор на запад. Стенописите са дело на професор Никола Кожухаров. През 1904 година е построена кулообразна камбанария като камбаните са купени от Русия. Старите иконите са дело на Тревненската зографска школа на Папавитановите, а днешните олтарни икони са изработени в Русия в началото на миналия век.

Facebook коментари