Сряда, 06 Декември 2023 г.

Дефиле на народни носии в Калипетрово

По инициатива на НЧ "Пробуда-1940", с. Калипетрово, на 1 юли в механа "Добруджанска къща" - дефиле на автентични народни носии под мотото "От раклата на баба", съобщава РЕКИЦ-Силистра.

Освен от страна на домакините, в него ще вземат участие представители на град Провадия и на селата Аспарухово, Добрина, Марково, Петров дол; Бранещ - Република Румъния, както и от село Професор Иширково. Ще бъдат представени старинни калипетровски и хърцойски носии, както и на селата Алеково, Васил Левски, Краново.

За доброто настроение на участващите в проявата ще се погрижи оркестър "Еделвайс" с ръководител - Валентин Сарафов. В музикалната програма ще се включат народната певица Нели Кардашева, Чавдар Тодоров - гост музикант, ветеранът гъдулар Христо Сарафов, Добруджанският славей Недка Симеонова и Кристиана Еникова - народна певица от МШ "Звездица".

Сред специалните гости на събитието ще бъда етнологът д-р Йордан Касабов, Валентин Петков от НД "Традиция" и журналистът Йордан Георгиев. Мероприятието няма да бъде с конкурсен характер, като д-р Касабов ще направи кратко резюме на представените носии. Да надникнем в "Раклата на баба", да се насладим на неповторимите багри на автентичната българска народна носия, в чиито нишки са вплетени минало, настояще и бъдеще.

Facebook коментари