Петък, 12 Април 2024 г.

Комаровци направиха пътешествие във времето

На 24.06.2023 г. ученици от Професионална гимназия по механотехника "Вл. Комаров" - Силистра осъществиха заключителната дейност по Национална програма "Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда", Модул 3 – "Културните институции като образователна среда", като посетиха Културно-историческия комплекс "Дворецът на кирилицата" в гр. Плиска и Историческия парк в с. Неофит Рилски, гр. Варна.

В първата българска столица те видяха внушителните изображения на кирилските букви и тълкуваха богатата им символика, свързана с красотата и хармонията на човешкия и природния свят. Разходката им продължи в залите "Създаване на азбуката", "Българска слава" и по Алеята на писателите, където презентирахме народни будители – майстори на словото.

Кулминацията на еднодневна екскурзия бе на 30 км от морската ни столица, в Историческия парк, който се намира в с. Неофит Рилски. Като пътешественици във времето пред тях в хронологичен ред оживяха епохите в земите ни от древността до днес: Халколит и Неолит, Античност, Средновековие и се докоснаха до бита и културата на народите, населявали българските предели. Видяха единствения в света възстановен тракийски дворец, влязоха в мистиката на тракийските гробници. Имаха възможността да опознаят вярванията на славяните и да изпитат величието на българските войни във възстановка на обучения в древни бойни умения, демонстрации с хищни птици, стрелба с лък и конна езда.

И така, чрез вълнуващите гледки и зрелищните демонстрации пред тях, чрез атрактивни снимки и сувенири, съхраниха завинаги спомена за историческите епохи и забележителните културни места по българските земи. Оттам – позитивните усещания и придобитите знания от цялостния проект, в който участваха.

Facebook коментари