Сряда, 28 Февруари 2024 г.

Музиканти гостуват на българската общност в Румъния благодарение на силистренска фондация

Поредно гостуване на музиканти от Силистра при българската общност в Румъния е осъществено по идея на фондация " Бъдеще 2008", съобщиха от фондацията. Този път идеята на председателя на силистренската неправителствена организация Ивайло Ангелов бе да бъде представен българският автентичен фолклор от Добруджа от акордеониста Минчо Панев и Неделчо Йордано пред малката българска общност в село Вишина ( със старо название Пашакъшла), област Тулча, Румъния.

Там делегацията, водена от Ивайло Ангелов, бе посрещната от Бианка Фолеску, по чиято покана силистренци присъстваха на празника на селото на 24 юни. Г - жа Фолеску е главният организатор на мащабното събитие с подкрепата на местната община. Във форума участие взеха ансамбли на различните етнически малцинствени групи, живущи в област Тулча.

Един от участниците беше местният състав за български фолклор " Сфитилина", създаден преди няколко години, който, въпреки липсата на професионален хореограф, впечатли с уменията си в българските народни танци. Това бе второ гостуване на двамата музиканти от Силистра при тази наша общност в Румъния. От фондация " Бъдеще 2008" са на мнение, че участието на наши музиканти или музикални формации сред нашите общности зад граница, като тази в село Вишина, играе положителна роля в тяхното успешно стимулиране да продължат да съхраняват и развиват българския фолклор, традиции и обичаи.

Facebook коментари