Четвъртък, 20 Юни 2024 г.

Милиони на куп за производителите на слънчоглед

Разпределят 16,75 млн. евро от Европейския съюз

Националното съфинансиране може да удвои средствата от ЕС

Изплащат парите през септември

Няколко десетки милиони левове ще бъдат раздадени на производители на слънчоглед като спешна финансова помощ. Това предвижда проект на нова наредба на Министерство на земеделието, която е пусната за обществено обсъждане.

На 6 април 2023 г. влезе в сила регламент на ЕС, който позволява на България, Полша и Румъния да предоставят извънредна помощ на земеделските стопани от секторите на зърнените и маслодайните култури. Регламентът предвижда да бъдат подпомогнати земеделски стопани, пострадали от вноса на евтини земеделски продукти от Украйна. Определеният за България бюджет за целта е 16,75 млн. евро (32,759 млн. лв.). Регламентът допуска предоставяне и на национално съфинансиране до 100% от европейските средства.

Проблемът на производителите на слънчоглед е, че от Украйна бяха внесени големи количества слънчоглед, което доведе до понижаване на цените и пречи на производителите да реализират продукцията си. Сега цените на слънчогледа са ниски и затова ЕС позволи на три държави да предоставят финансова помощ. През миналата година цените на слънчогледа бяха рекордно високи и производителите реализираха огромни и неочаквани печалби в резултат на войната в Украйна. Сега търпят загуби заради по-високата себестойност на продукцията и по-ниските цени. Тази загуба предстои да бъде покрита със средства от ЕС и национално съфинансиране.

Точно колко ще бъдат парите от бюджета за спешна помощ предстои да реши Министерски съвет. Приемът на заявления за подпомагане ще започне 5 дни след приемане на наредбата и ще продължи 10 дни. Самото изплащане на парите ще бъде до 30 септември.

Facebook коментари