Понеделник, 22 Юли 2024 г.

Добруджански зърнопроизводител: Трябва да изкарам 700 кг от декар пшеница, за да си покрия разхода

В момента разходът е около 250 лева на декар без жътвата, обясни Милен Коев

Седмица преди старта на жътвената кампания на пшеницата очакванията на зърнопроизводителите за новата реколта са оптимистични. Заради вноса на жито от Украйна до преди месец, рекорден остатък от българска продукция залежава по складовете. Ще има ли добра реколта, на какви цени ще се търгува и ще се отрази ли това на цената на хляба?

Милен Коев отглежда 6 хиляди декара зърнени култури в района на русенското село Тръстеник. И въпреки, че до дни ще трябва да ожъне пшеницата, не смее да направи прогноза за реколтата.

"Нямам очаквания, защото, когато пшеницата беше във фаза вретенене, времето беше много студено - в края на март и началото на април. Още не сме сигурни дали ще има последствия заради минусовите температури", обясни зърнопроизводителят Милен Коев, предава NOVA. Все пак очаква по-богата реколта, освен, ако отново не завалят проливни дъждове.

Договарянето за продажба зърно от новата реколта все още не е започнало, тъй като цените и на световни борси били ниски. Очакванията на производителите са да има повишение на изкупната цена на пшеницата, за да излязат на печалба.

"В момента разходът е около 250 лв. на декар, като не включвам жътвата. Цената е 37 стотинки, което означава, че трябва да изкарам 700 кг от декар, за да си покрия разхода", обясни Коев.

И докато ниската цена на пшеницата тревожи зърнопроизводителите, то за потребителите това би трябвало да доведе до понижаване цената на хляба.

Очакваните добиви на пшеница, плюс остатъчните количества от миналата година, не били повече от достатъчни за местното потребление, затова трябвало да се търсят нови пазари за износ.

Facebook коментари