Неделя, 16 Юни 2024 г.

Внимание, шофьори: Изискванията за светлините в Румъния се променят

От петък, 16 юни 2023 г., в Румъния ще влезнат в сила промени във връзка с използването на светлини по обществените пътища. Според измененията на GEO 195/2002, обнародвани от президента Клаус Йоханис на 12 юни, водачите ще трябва да използват къси светлини или дневни светлини на всички категории обществени пътища.

Конкретно, изменението на член 44, алинея 2 наредбата постановява, че водачите на селскостопански и горски превозни средства и трактори трябва да използват светлини за движение през деня или дневни светлини, когато се движат по обществени пътища. Тези промени са важни за повишаване на видимостта и безопасността на пътя.

Според член 108, параграф (1), буква а), точка 7 наредбата, нарушителите, които не спазват задължението за използване на светлини за движение или дневни светлини през деня по всички категории обществени пътища, ще бъдат наказани с глоба и две наказателни точки.

Предишното законодателство изискваше използването на дневни светлини или светлини през деня само по магистрали, скоростни пътища и европейски национални пътища. Сегашните промени разширяват задължението и обхвата на използване на светлини на обществените пътища в цялата страна.

Facebook коментари