Сряда, 06 Декември 2023 г.

Правителството още не е готово с новите областни управители

Правителството няма да назначава днес нови областни управители на мястото на подалите оставка 27, назначени от служебният кабинет.

Премиерът Николай Денков обясни, че смените ще стават поетапно, като напомни, че областните управители имат държавнически функции и няма място за политически изказвания от тяхна страна.

В началото на правителственото заседание премиерът благодари на всички онези областни управители, които въпреки подадените оставки изпълняват съвестно функциите си в тежки условия, довели до наводнения и щети, като визира специално Монтана.

"Те изпълняват държавнически функции, които са им вменени по закон. В тази дейност няма място за политически изказвания, освен ако някой областен управител няма политически амбиции, които са свързани с предстоящите местни избори" - така Денков отговори на публични изказвания на част от областните управители, че не желаят да работят с новата власт по политически причини.

"Ще продължат да изпълняват задълженията си така, както са по закон и ще бъдат замествани поетапно. Областните управители представляват държавата, както между другото и всеки един от министрите, който е на тази маса. Ние не сме министри или министър-председател или вицепремиер, които изразяваме определена политическа сила".

Денков даде висока оценка на действията на държавата по овладяване на ситуацията с проливните дъждове в Берковица и Врачеш, довели до наводнения.

Facebook коментари