Сряда, 06 Декември 2023 г.

Експерт: До дни се очаква замърсените води от взривения язовир да достигнат до нашите брегове

Създалата се ситуация след взривяването на язовир "Нова Каховка" в Украйна е много неприятна. Всеки ден се взимат проби от водата на черноморското крайбрежие, защото до дни се очаква замърсените води да достигнат до нашите брегове. Това коментира за Радио Варна Цветан Кюланов, ръководител на представителството на Европейската комисия у нас. Кюланов посочи, че това е само една от последиците от войната в Украйна и се надява да бъде единствената.

Ситуацията се следи и със сателитни снимки. Замерванията са за някакъв определен набор замърсители, това, което не знаем, е какво би могло да има като утайка в този язовир и какво ще дойде тук. Вероятно ще са необходими специализирани замервания, обясни Кюланов. Трябва да сме подготвени, когато теченията доведат тези води, да знаем има ли опасност за хората и за живота в Черно море, подчерта той.

"Няма нови данни за установени превишения на замърсяване в Черно море", съобщиха от Министерството на околната среда и водите, цитирани от БГНЕС.
Продължава да няма установени превишения по нито един от изследваните показатели - нефтопродукти, метали, радионуклидите цезий -137 и тритий, допълват от министерството.

Facebook коментари